StoryEditor
GastroNe pomažu uopće

Ovog ljeta su hit, ali postoje bar tri razloga zašto ih ne biste trebali kupovati: ovi sladoledi atraktivno su izreklamirani, ali mogu biti štetni, evo koje sastojke tražiti

Piše J. V.
2. srpnja 2019. - 21:13

Iako su se "light" i "low fat" sladoledi pojavili na tržištu još 90-ih godina prošloga stoljeća, ove su godine poseban hit među onima kojima i nije cilj natući koji kilogram viška.

A to su otprilike svi koji se vole tu i tamo prešetati plažom s pogledima zalijepljenima na vlastito isklesano tijelo. Uz to, proteinski i malomasni sladoledi upakirani su često u nadasve atraktivna pakiranja, tko bi im odolio? Makar jednom probati...

No Bussines Insider javlja kako je riječ o jednoj od gorih odluka koje ste donijeli toga dana. Pišu i kako je vrijeme da pod hitno nađete novi omiljeni desert, budući da su "low fat" opcije, u stvari, gore. Ne samo da ne postoje nikakvi dokazi da vam ove vrste slastica ne pomažu u skidanju suvišnih kilograma, mogu vam samo, naprotiv, pomoći da iste nakupite.

A kako biste bili sigurni u svoj odabir, potrebno je pažljivo iščitati sastojke, te se voditi trima zapisima na kutiji: količini proteina, masti i vlakana u proizvodu.

Opasnost se zove "light"

U domaćim supermarketima ovog se ljeta nude raznorazne verzije spomenutih low fat sladoleda, a većina se kupcima prezentira kao "pomoć u mršavljenju" te stoji kako su pojačani proteinima. Jedini način da to potvrdite je usporediti pakiranja "običnog" sladoleda i onoga "light" - ukoliko zaista ima dvostruko više proteina, kao i manje masti, možete u njemu uživati, no ne i u neograničenim količinama.

Imajte pritom na umu ovo: "low fat" proizvodi sami po sebi ne vode do mršavljenja. Dapače, riječ je o hrani koja ima pozamašnu količinu kalorija, a smanjeni udio masti. Donedavno se vjerovalo kako je jednadžba uistinu takva, pojednostavnjena. Jedete li masti, nakupit ćete masti, glasila je otprilike, no nutricionisti su takve pretpostavke davno pobili.

Dapače, danas se zna koliko je unos dobrih masti (maslinovo ulje, avokado, orašasti plodovi, losos) potreban za pravilnu funkciju organizma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mech (@mechispad) on

A problem s proizvodima sa sniženim udjelom masti jednostavan je: kako bi nadoknadili nedostatak okusa zbog odsutstva masti, proizvođači dodaju veću količinu šećera. Stoga imate proizvod koji možda ima smanjen udio masti, no zato obiluje šećerom ili umjetnim sladilima.

"Inzulin efekt"

U istraživanju koje je objavio Food and Nutrition Research stoji kako konzumenti rafiniranih ugljikohidrata, poput šećera, imaju tendenciju patiti od viška kilograma. Drugim riječima, što više šećera jedete, više ćete se i debljati, a spomenuti "low fat" sladoledi naprosto obiluju šećerom.

Uz to, što više šećera jedete, i vaše će ga tijelo češće "tražiti". Edward Damiana, profesor na bostonskom sveučilištu naziva to "inzulin efektom". A jedna je to od posljedica konzumacije "light" proizvoda.

Ponovno, jedini način da procijenite koliko je uistinu kvalitetan obrok koji jedete, krije se na ambalaži. Ako primijetite zadovoljavajućikoličinu proteina na 100 grama, kao i manjak šećera, ne biste se trebali "gristi" zbog odabira. A uvijek možete posegnuti i za smrznutim bananama te umjerenom dozom maslaca od kikirikija te kakao praha koje ćete pretvoriti u smjesu uz dodatak bademova mlijeka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kris🌀IG Coach And Nutritionist (@healthusiastik) on

Izdvojeno

10. srpanj 2020 01:28