StoryEditor
Gastroobiteljska tajna

Ovaj recept za zdravu i ukusnu juhu mogao bi vam pomoći da dočekate 100. rođendan

Piše PSD.
27. travnja 2015. - 16:15
rgx time: 2.9087066650391E-5
Najdugovječnija obitelj na svijetu, Melisi sa Sardinije, svaki dan jede ovu ukusnu juhu i vjeruje da je baš ona zaslužna za njihovo dobro zdravlje i činjenicu da članovi njihove familije u pravilu navršavaju 100 godina. Svoj su recept povjerili Danu buettneru, autoru knjige "The Blue Zones Solution: Eating and Living Like the World's Healthiest People", u kojoj opisuje životne navike i prehranu zdravih i dugovječnih ljudi. Recept je jednostavan i relativno jeftin, pa čak i ako vas ova juha ne dovede do 100. rođendana, vrijedi ju uvrstiti na jelovnik jer je puna zdravih sastojaka.

Minestrone obitelji Melis

(za 4 osobe)

1/ 2 šalice očišćenog boba
1/2 šalice šarneog graha
1/3 šalice slanutka
7 žlica maslinovog ulja
1 srednje velika kapula, nasjeckana
2 srednje velike mrkve, narezane
2 srednje velika poriluka, nasjeckana
2 stabljike selena, nasjeckane
2 žličice usitnjenog češnjaka
1 manja limenka rajčica (300g)
3 srednje velika krumpira
1 1/2 šalica nasjeckanog korjena koromača
1/2 šalice nasjeckanog petrusimula
2 žlice nasjeckanog bosiljka
2/3 sitne tjestenine ili kus-kusa
1/2 žličice soli
1/2 žličice papra
1/4 šalice fino naribanog sira Pecorino Romano

Namočite mahunarke preko noći ili barem 8 sati. dobro ih ocijedite i isperite.

Zagrijte 3 žlice ulja u prikladnoj posudi pa dodajte kapulu, mrkvu i selen i miješajte. Nakon otprilike 5 minuta dodajte češnjak i dinstajte još oko 20 sekunda.

Dodajte rajčice, koromač, krumpir, petrusimul i bosiljak, a potom i mahunarke. Dodajte 6-8 čaša vode (koliko treba da sve bude dobro prekriveno vodom. Pojačajte vatru i pustite da uzavre, a zatim ju smanjite i pustite da kuha otklopljeno oko sat ipo. Po potrebi povremeno dodajte još vode, ali pazite da ostane gusto.

Zatim dodajte tjesteninu, sol i papar, a po potrebi još i čašu-dvije vode, ako vam se čini da je previše suho. Kuhajte dok tjestenina ne omekša (oko 10 minuta).

Prije posluživanja, u svaki tanjur stavite žlicu maslinovog ulja pa na to ulijte minestrone. Po vrhu popsite Pecorino.

Savjeti: nastojte da krumpir bude žućkaste sorte (po mogućnosti Desiree ili Monalisa), a ako nemate koromača koristite njegove sjemenke (bit će dosta 1 žlica). Bob i šareni grah možete zamijeniti drugim srodnim vrstama - na primjer bijelim grahom umjesto boba i smeđim grahom umjesto šarenog. Po želji dodajte još svježeg sezonskog povrća - tikvica, kupusa, fažoleta, kaula, brokule... Ako želite jači okus dodajte žlicu konšerve.

tea sumić miletić, ILUSTRACIJA: SHUTTERSTOCK
#ZDRAVIRECEPTI#RECEPTI

Izdvojeno