StoryEditor
GastroTrk u spizu

Ova namirnica u dućanima košta manje od 5 kuna, a 'najstarija obitelj na svijetu' kaže da je upravo u njoj pronašla tajnu dugovječnosti: 'To je prava superhrana!'

Piše J. V.
17. rujna 2019. - 19:59
zobene

Iako mu većina ne pridaje najveću pozornost na svijetu, doručak nije bez razloga proglašen najvažnijim obrokom u danu. Daje vam energiju za početak jutra, a ne mora nužno biti kompliciran i pun skupih sastojaka kako biste se opskrbili potrebnim nutrijentima. 

Sve što vam treba, piše Outside, zdjelica je zobenih pahuljica. Kaša koja izgleda skroz neatraktivno, bez mirisa, a neki kažu i okusa, hrana je koju na dnevnoj bazi i bez iznimke konzumiraju neki od najboljih sportaša na svijetu, tvrdi Matt Fitzgerald, trener, nutricionist i autor nekoliko knjiga na temu prehrane koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri surađivao s nekim od najboljih sportaša.

No nije samo riječ o doručku koji će zadovoljiti potrebe onih koji se bave iscrpljujućim fizičkim aktivnostima. I obitelj Donnelly, upisana u Guinessovu knjigu rekorda kao "najstarija obitelj na svijetu", u dokumentarcu je BBC-ja otkrila kako je tajna njihove dugovječnosti upravo - zobena kaša.

Najstarija braća i sestre na svijetu svaku su večer, kažu za BBC, jeli zdjelicu tople kaše od zobenih pahuljica i mlijeka, s malo džema na vrhu. Ujutro bi ponovno uživali u tom istom obroku, i tako većinu njihovog dugog života. 

Ipak, unatoč ovim "živućim" dokazima, a unatoč i činjenici da 500g zobenih pahuljica u domaćim supermarketima košta manje od 5 kuna, većina zobenu kašu izbjegava. 

K tome, kada se priča o "superhrani", na vrh liste nekako isplivaju ekstra skupe namirnice, prašci i sjemenke koji se plaćaju "po zlatu", a neugledne zobene padaju na samo dno. Istraživanje Healthlinea pokazalo je pak kako i ova namirnica zaslužuje tu laskavu titulu, budući ne samo da obiluje jedinstvenim polifenolima, već sadrži i antioksidante avenantramide koji sprečavaju štetno djelovanje radikala na kolesterol te i na taj način umanjuju mogućnost od štetnog nakupljanja na krvnim žilama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ✨ Stella Scaramangos ✨ (@stellascaramangos) on

Naročito biste za ovom namirnicom trebali posegnuti ako se kroz jutro osjećate umorno ili pak primjećujete da vam je metabolizam nešto usporeniji nego inače. Nutricionistkinja Jennifer Stagg kaže kako zobene pahuljice pomažu tijelu da "funkcionira kao dobro podmazan stroj".

"Ljudi koji jedu kompleksne ugljikohidrate poput zobenih imaju više energije", objašnjava ona na najjednostavniji način. Dodaje i kako ti pojedinci nemaju potrebu za slatkim kako odmiče dan, već se osjećaju sito, te da su stoga zobene "prava superhrana".

Pa iako biste pomislili da brži metabolizam nužno znači i da vas češće obuzima glad, ne trebate brinuti da će se jednom kad ubrzate probavu vaše tijelo naviknuti na češće obroke, dapače. To samo znači da biste trebali obavljati većinu dnevnih zadataka malo lakše. 

Ukoliko vam ova namirnica puna vlakana, vitamina B skupine, uz to i jeftina, još uvijek nije "napeta", evo nekoliko ideja kao inspiracija. Čistu kašu spravljenu s vodom ili mlijekom obogatite maslacem od orašastih plodova, sjemenkama, voćem ili pak vrhnjem i čokoladom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michelle ♥️ (@michelliiiiii) on

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gina Burgess (@ginabnutrition) on

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jessica | Cooking in my Genes (@cookinginmygenes) on

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🌿Die stärkste Sporternährung (@stark.bio) on

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 04:15