StoryEditor
Gastroobilje vitamina a

Oslo doručak hrani mozak i daje snagu: naučite spraviti ovaj zdravi obrok za vaše mališane

Piše PSD.
21. svibnja 2014. - 10:27
Mrkva obiluje vitaminom A, iznimno važnim  za učenje i pamćenje. Hipokampus, područje mozga u kojemu se oblikuje sjećanje, bez njega ne može pravilno raditi.

Poznata izreka u skandinavskim zemljama često upotrebljavana u školama glasi: 'Dobra školska svjedodžba ima podrijetlo u doručku'. Takozvani 'Oslo doručak' najviše pomaže djeci u teškim klimatskim uvjetima, a slovi kao energetski životni eliksir.

Spravlja se tako da se zobene pahuljice navečer namoče u mlijeku. Ujutro se smjesa zagrije, doda se med i naribana mrkva, pomiješa se i doda još vrućeg mlijeka. Ovako pripremljen doručak školskom djetetu daje snagu, hrani mu mozak, jača vid i čini ga otpornim na zarazne bolesti, jer opskrbljuje tijelo svim potrebnim vitaminima i mineralima. Nakon takvog doručka dijete postaje življe i veselije.

To ne znači da će prekomjerno konzumiranje mrkve poboljšati pamćenje, ali navodi na zaključak da, ako ne unosimo dovoljno vitamina A u organizam, što je čest slučaj u zemljama u razvoju, sposobnost učenja i pamćenja može oslabjeti.

Osim beta karotena, mrkva sadrži pigmente alfa karoten, lutein i likopen, vitamine A, D, E, B1, B2, B5, B6, H, te u manjoj mjeri vitamin C, minerale kalcij, magnezij, željezo, fosfor, fitokemikalije poput terpineola, koji joj daje okus, ali i ometa stvaranje tvari koja je gljivicama, ali i stanicama raka potrebna za rast, pa se tako terpineol bori i protiv tumora.

Danas je mrkva narančasta, no prve su mrkve stizale u paleti boja: smeđoj, crvenoj, purpurnoj, žutoj. Prve blijedonarančaste mrkve uzgojene su u 18. stoljeću u Nizozemskoj, a održale su se do danas. Boja mrkve ovisi o koncentraciji pigmenata. Pigmenti ― karotenoidi, koji su u niskoj koncentraciji, daju mrkvi (i ostalom povrću i voću) svijetli, žućkasti ton, a ako su gusti, mrkva će biti narančasta. Stoga je dobro da je u prehrani što više voća i povrća svih boja!

mirjana brlečić, mag. farmacije, foto: shutterstock

#DORUČAK#MRKVA

Izdvojeno

08. srpanj 2020 06:54