StoryEditor
GastroProduljite im rok trajanja

Omiljeni snack i porcija zdravlja, a brzo propada: uz par trikova sačuvat ćete svoje banane i uštedjeti; Možda ste ovo već vidjeli u dućanu, isprobajte kod kuće

19. kolovoza 2019. - 20:01

Koliko puta vam se dogodilo da ste nakupovali voća u želji da konačno otpočnete jesti zdravo, no nakon tjedan dana ste bili prisiljeni većinu toga baciti u smeće? Naročito vam se to, pogađamo, događa s bananama.

Ovo ukusno voće, naime, dosta je specifično. Drugim riječima, jako brzo nakon što napusti supermarket, počne "propadati". Uz to, svatko ima točno određeni stadij u kojemu najviše uživa u bananama - neki vole tvrde i gotovo zelene, drugi čekaju "točkice" koje znače da je voće postalo baš onoliko zrelo i slatko da im bude po guštu.

No ne žurite s odbacivanjem banana koje su prešle i taj, završni stadij točkica. I sasvim smeđe banane mogu se smrznuti i odlično funkcionirati u smoothiejima i zdravim "sladoledima". Ako pak preferirate sasvim nedozrele, možete poduzeti i neke korake koji će vam omogućiti da dulje ostanu takve, savjetuje Popsugar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amanda Meixner (@meowmeix) on

1. Malo svega

Prilikom kupovine, kupite nekoliko sasvim tvrdih, zelenkastih banana, kao i par smećkastih koje ćete iskoristiti isti dan. Ako kupite samo jednu "vrstu", ograničavate se i u opcijama koje imate.

2. Daleko od svjetla

Kako biste sačuvali one banane koje su već prezrele, samo preko njih prebacite kuhinjsku krpu. Štiteći ih od prirodnog sjetla, produljujete im rok trajanja za nekoliko dana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amanda Meixner (@meowmeix) on

3. Razdvojite ih 

Držite banane odvojeno od drugog voća. Riječ je o varijaciji staroga trika za ubrzavanje zrenja voća poput avokada, no držeći ih zajedno, ubrazat ćete proces zrenja i kod banana.

4. Koristite prijanjajuću foliju

Možda ste to već vidjeli u supermarketima - omatanjem prijanjajuće folije oko stabljike banane produljuje joj se vijek trajanja. Svakako, kod kuće isprobajte trik, dokazano "pali".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 20:01