StoryEditor
GastroSve što smo znali je krivo

Oko najzdravije voćke na svijetu stvorile su se s godinama brojne predrasude, ova je najčešća: stručnjaci kažu da više 'ne vrijedi'

Piše J. V.
1. kolovoza 2019. - 15:12

Govornici koji obitavaju na područjima u kojima je službeni jezik engleski, imaju vrlo zgodnu izreku koja bi u domaćoj varijanti zvučala nekako ovako: "Jabuka na dan drži nas podalje od doktora".

Upravo zato što važi za "najzdraviju voćku na svijetu", jabuka je često predmet proučavanja stručnjaka. Vjerojatno ste čuli da, ukoliko odstranjujete koru, jabuku kao i da ne jedete, a ima i onih koji tvrde da ju treba pojesti što bliže sjemenci... Svim tim "naklapanjima"  došao je kraj.

Frontiers in Microbiology prenosi istraživanje koje je skupina stručnjaka provela u Grazu, a ono bi moglo natjerati neke da preispitaju navike jedenja mnogima omiljene voćke koju ćete u trgovinama naći tijekom cijele godine.

Rezultati su, naime, pokazali kako bakterije kojima jabuka obiluje (njih 100 milijuna na 140g) obitavaju uglavnom u sjemenkama i "mesu", dok česta zabluda kako se "sve dobro nalazi ispod kore" ne vrijedi, prenosi mindbodygreen.

Istraživale su se i razlike između tipa bakterija koje sadrže jabuke iz domaćeg uzgoja i one u trgovinama. Ove prve sadrže, pokazalo se, veću raznovrsnost, što je daleko bolje za zdravlje. Isto tako, ne sadrže one potencijalno štetne (Escherichia Shigella) kao "obične" jabuke iz trgovine, a otkrilo se izraženo prisustvo dobrih bakterija poput laktobacila.

Stoga stručnjaci savjetuju da zaboravite na najčešću predrasudu u vezi kore ove zdrave voćke, ali i da se potrudite kad god je to moguće kupiti organski proizvod ili konzumirati onaj iz vlastitoga vrta.

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 23:45