StoryEditor
Gastrodobitna kombinacija

Nije lako restoranima u ovim vremenima, no u "Bakri", kultnoj gradskoj gastro štaciji, nisu previše osjetili pandemiju, a evo i zašto

16. srpnja 2020. - 15:41

Pitate li većinu ljudi, ovako će otprilike reći: "Oduvik je tamo bila." A ako se pita one mlađe, vjerojatno će reći: "Neka nam je i zauvik tamo." Više od 35 godina je na onom mjestu. U Petrovoj ulici na Toću. Stari duh legendarne "Bakre" očuvao se i u novom ruhu. Štoviše, kao da je postala još "spliskija" s novim preuređenjem otprije nekoliko godina.

"Bakra", uz konobu pizzeriju "Lučac", jednostavno čini, definira, Petrovu ulicu, malu, ali slatku, svojevrsnom gastro-kaletom koja je uspješno odoljela sveopćoj "turistifikaciji" grada pod Marjanom. Nije da nema turista, dapače, ali nije se nauštrb prometa odrekla onoga najvažnijeg što čini Split splitskim – svoje duše.

image
Foto: Mario Španjić

Prošla je dosta toga, od rata, preko nestašice, pa do najezde turista. I uvijek ostala svoja. A sada su novi izazovi pred njom. Izazovi "novog normalnog". No, "Bakra" je i dalje onakva kakvu smo je s godinama zavoljeli. Još i bolja.
Jer, kako nam kažu vlasnici "Bakre" i "Lučca", Frane Šerka i Ante Poša, na kvaliteti hrane se radi svakodnevno.

– Uzalud je ako spiza izgleda samo lipo na slici, ako nije friška i ako se gostu ne sviđa. Što nam to znači. Najbolja preporuka nije digitalna, iako i nju uvažavamo, već ona usmena, kada svit ode oduševljen i kada najavi svoj povratak, a on se dogodi i brže nego što mi sami očekujemo – kažu vlasnici, priznajući kako su se s vremenom isprofilirali gosti koji su postali itekako redoviti.

– Oni mlađi, koji staru "Bakru" nisu previše doživljavali, u novoj su pronašli miran kutak gdje mogu guštati u društvu, sjajnim i druželjubivim konobarima i kuharima, te i izvrsnoj hrani – kazao je Šerka.

Poveznicu između Splićanki i Splićana i "Bakre" teško je složiti u jednu rečenicu. Nenametljiva, a opet toliko iskrena, "Bakra" je predstavljala gastro-destinaciju za generacije.

– Tajna je u tome što gost uvijek zna što može kod nas očekivati. Ne mislimo na jelovnik, koji mijenjamo nekoliko puta godišnje, ovisno o sezoni. Ne, ono što vraća goste k nama jest činjenica da uvijek mogu računati na visok standard hrane i pružanja usluge, a pri tome mislimo na naše sjajno osoblje, koje će svakome izmamiti osmijeh na lice, koliko god gladni ili bezvoljni bili – kazao je Šerka.

I ne treba puno da domaćinska atmosfera "Bakre" razoruža bilo aktivan, bilo pasivan otpor, i potpuno vas uvuče u jednu iznimno dobro raspoloženu splitsku priču.

Još kada vam, primjerice, na stol "sleti" NLO – u vidu "neodoljivih lepršavih okusa" upakiran u impresivan "Saturn-NLO burger". Zašto impresivan? Zato jer sadrži pljeskavicu od 700 grama. Jest da je za sladokusce, ali za one iz teže kategorije. Osim, naravno, ako ga ne želite podijeliti s nekim – što je također, s obzirom na cijenu, sjajna prilika. Zbog okusa i kvalitete (a bome i kvantitete i cijene) itekako se isplati naručiti ovaj "kućni" burger "Bakre".

No, osim njega, na jelovniku se može naći svega kripnoga, zdravoga, domaćega i ukusnoga (namirnice dolaze odmah sa susjednog pazara i peškarije). Naprotiv, svatko će na meniju naći nešto za sebe. Bilo da se radi o odrescima olitiga stakeovima (po kojima je "Bakra" u novom ruhu postala nadaleko poznata, bilo da su s roštilja ili u gurmanskim umacima), juhi od rajčice (topla preporuka), hladnim predjelima koja obuhvaćaju salate (za najosjetljivije želuce ili čuvare linije), pa sve do 15 vrsta pizza, od kojih je grijeh ne kušati pizzu "Lučac" ili pizzu "Bakra Special".

image
Foto: Mario Španjić

– Oduvijek je "Barka" bila poznata baš po pizzama, i tu smo dugogodišnju tradiciju odlučili nastaviti. Logično, stara krušna peć, koja je od samog početka u "Bakre", i dalje je tu. Ostali smo vjerni toj tradiciji, i ljudi to vide i osjete. Također, posjetitelji, osim pizze, vole naša jela s roštilja, posebno steakove kao što su T-bone i ribeye. A nisu imuni ni na gurmanske pljeskavice od pola kilograma, kao i na naše ćevape iz kućne radinosti, i to spravljene po posebnoj recepturi – kazao je Šerka.

image
Foto: Mario Španjić

Broj telefona za rezervaciju mjesta je 021 488 488, a njega spominjemo jer je – potreban. Naime, nije lako u smokey BBQ atmosferi "Bakre", kombiniranoj sa samom srži Splita (izazivamo vas da ne prepoznate jedno od kultnih imena grada podno Marjana i svih onih koji se njegovim građanima tako osjećaju koje se nalazi na zidu) pronaći slobodno mjesto. No, od ove sezone ni toga nema, kako nam je pojasnio Šerka. I to ne zbog korone!

– Oduvijek je naglasak bio na domaćim gostima. Oni su naročito u ova vremena željni izlazaka, druženja... A atmosfera u "Bakri" im očito paše. Neki čak dođu samo popiti piće, od kojih imamo dosta širok izbor. To je "novo normalno". Turista je manje, ali ne patimo, jer su domaći ljudi još otkad smo otvorili novu "Bakru" prepoznali ne samo kvalitetu i njezinu tradiciju, kojoj su se vratili, nego i naš trud u praćenju svih smjernica koje je zadao Nastavni zavod za javno zdravstvo. Higijenski standardi na najvišoj su razini. Bili i ostali. Tu nema kompromisa, kao ni s kvalitetom i svježinom hrane – kazao je Frane Šerka, dodajući kako je pravi razlog većeg komoda u "Bakre" činjenica što se ona od ove sezone – proširila.

Naime, nasuprot kultnoga kantuna u Petrovoj, gdje se nalazi ulaz u "Bakru", tri koraka preko ceste, nalazi se svojevrsni "aneks". Novi prostori, ali sa starim duhom. Štimung je gotovo identičan, spiza je iz iste kuhinje, a klimatizirani prostor (postoji i pripadajući dvor) idealan je za slavlja kao što su pričesti, krizme, rođendani, krštenja, ma čak i za djevojačke i momačke večeri. Naravno, pod uvjetom da su unutar granica dobrog ukusa. Kad smo kod momačkih, prigodom našega gostovanja u "Bakri" razvila se jedna misao.

Naime, toliki broj žena ima užancu prije večernjih izlazaka nešto pojesti. I svaka od tih grupica ima svoju štaciju. Muškarci su nešto drukčiji, i manji broj njih će se okrijepiti prije nego što krenu u noćni provod. A upravo "Bakra", zbog blizine grada, kao i jelovnika koji će nahraniti ne samo najgladnija, već i najzahtjevnija muška nepca, pruža savršenu prvu stanicu. Ma da i se ostane samo na njoj, nećete pogriješiti. Dobra spiza i dobro društvo oduvijek su bili dobitna kombinacija.

Članak realiziran uz suradnju "Bakre", u skladu s najvišim pravilima struke.

Izdvojeno

18. srpanj 2020 16:49