StoryEditor
Gastrosuper ideje

Najbolji savjeti i trikovi za zamrzavanje namirnica

Piše PSD.
15. travnja 2015. - 21:40
Je li zamrzavanje zdravo, što se može zamrznuti, u kojem obliku i na koliko dugo vremena?

Nutricionisti tvrde da se zamrznuti može gotovo sve, no najčešće se ipak zamrzava meso, ribu, polugotova jela i povrće, na štetu mlijeka, jaja, kruha i drugih namirnica koje su također pogodne za smještanje u zamrzivač.

Prikupiuli smo stoga najkorisnije savjete koju nanmirnice se preporuča zamrzavati te nekoliko genijalnih trikova kojih se sami sigurno nikad ne biste dosjetili:
 
Jaja

Jaja razbijte u odgovarajuće spremnike nalik onima u kojima se kupuju (mpr. kalupe za muffine), tako da svako bude u posebnom spremniku, ili ih jednostavno – onoliko koliko će vam ih odjednom zatrebati - izlijte u vrećice s patentnim zatvaračem.

VoćeMožete ga zamrznuti cijelog. Ako namjeravate praviti smoothie, voće pripremite kako biste to uobičajeno učinili, pa zamrznite. Kad vam zatreba, možete ga istresti ravno o blender. Možete zamrzavati jabuke i banane, a zamrznuta zrna grožđa možete koristiti kao led u vinu – osim što je atraktivno, ne pravi 'bevandu'.

Čips

Čips i slične grickalice, zamrznuti u hermetički zatvorenoj vrećici, svježinu će zadržati najmanje dva mjeseca. Dapače, bit će još hrskaviji, a može se jesti bez odmrzavanja.

Začinsko i drugo biljeĐumbir se, recimo, koristi u malim količinama, pa ako ste ga kupili previše, mogao bi propasti. Umjesto da se to dogodi, može ravno u zamrzivač na četiri do šest mjeseci. Kad vam zatreba, izvadite ga i izribajte. Listiće ružmarina, timijana, metvice… odvojite od stabljike i zamrznite u plastičnoj posudi ili vrećici. Začinsko bilje kakvo je peršin, vlasac i slično možete sitno narezati, u spremniku za led zaliti vodom, i kad vam zatreba – u jelo ubaciti začinsku kockicu.

Umaci

I njih, kao i mlijeko, zamrznuti treba vodeći računa da u boci/posudi/vrećici ostane dovoljno prostora za širenje bez neugodnih posljedica.

Kuhano mesoZatvorite ga u odgovarajuću posudu ili vrećicu i kad poželite za tren ćete imati gotovo jelo.

Povrće

I povrće se može zamrznuti cijelo, no praktičnije je prirediti ga onako kako biste učinili da odmah ide u jelo. Kad vam zatreba, samo ga izvadite i s njim ravno u lonac ili na tavu.

KolačiPreostalo vam je kolača nakon rođendana/Božića/Uskrsa/čega god? Spremite li ih u zamrzivač.Mnogima su odmrznuti kolači još bolji – mekši i kremastiji.

Kruh i peciva

Kruh u zamrzivaču može biti pohranjen od četiri do šest mjeseci, najbolje izrezan na fete. Od sušenja, plijesni i na koncu bacanja možete tako sačuvati velike količine i kruha i peciva.

Mlijeko

Treba računati da, u kakvom god spremniku mlijeko bilo pohranjeno, treba ostaviti malo prostora da se smrznuta tekućina proširi, a da boca/posuda pritom ne pukne.

L.G., foto: shutterstock

Izdvojeno