StoryEditor
GastroKAKVA ČAST!

‘Izvan sebe sam, nisam očekivao!‘: Michelin ovjenčao zvjezdicama dva otočka restorana, evo koje su gastro meke ušle u elitno i zahtjevno društvo

Piše Vana Babić, Anita Šarić, Neda Batinić/Dobra hrana
28. veljače 2020. - 11:41
  /Hotel-vinarija-restoran Boškinac mirna je oaza hedonizma sakrivena kraj guste borove šume u blizini Stare NovaljeFabio Šimičev

Michelin je ponovno u Hrvatskoj! Ovog puta su se ovjenčali zvjezdicama paški Boškinac i korčulanski Lešić Dimitri!

Užurbani kaos u kuhinjama vrhunskih hrvatskih restorana danas je na tren utihnuo. Čekao se znakoviti poziv, onaj koji mijenja karijere, utječe na percepciju restorana u oku javnosti, diže ljestvicu, ali i pritisak, piše Jutarnji.

Došao je trenutak da chefovi diljem Hrvatske saznaju - tko je nositelj prestižnih Michelinovih zvjezdica u Hrvatskoj!

U odabranom društvu do sada je bilo svega pet hrvatskih restorana rasutih po Lijepoj Našoj.

Šibenski Pelegrini, rovinjski Monte i dubrovački 360 svoje zvjezdice ponosno nose već tri godine, a 2019. pridružili su im se još i zagrebački Noel te kvarnerska Draga di Lovrana.

S obzirom na to da se osim dobivanja novih zvjezdica one mogu i izgubiti, chefovi iz spomenutih restorana sa svojim timovima neumorno rade cijele godine kako bi opravdali povjerenje Michelinovih inspektora, ali i publike koja vjeruje u tu međunarodnu oznaku gastronomske izvrsnosti.

Osim zvjezdica, Michelinovi inspektori objavljuju i preporuke restorana koje u pojedinoj državi vrijedi posjetiti, što djeluje kao poticaj ugostiteljima da se još više posvete kvaliteti svoje ponude.

Restoranima Lešić Dimitri i Boškinac dodijeljena je jedna prestižna MICHELINOVA zvjezdica, dok su restorani Noel, Draga di Lovrana, Restaurant 360, Pelegrini i Monte uspješno zadržali svoje zvjezdice.

Boškinac je jedno od najznačajnijih imena hrvatske gastronomske ali i vinske scene koje je posvetilo život očuvanju terroira i konstantnom otvaranju očiju znatiželjnih hodočasnika na Pag.

image
  /'Boškinac' je otvoren 2003.godine, te se etablirao kao paški amblem i jedno od ponajboljih mjesta hrvatske gastronomije
Fabio Šimičev

Hotel-vinarija-restoran Boškinac mirna je oaza hedonizma sakrivena kraj guste borove šume u blizini Stare Novalje.

Otvoren 2003.godine od kad se etablirao kao paški amblem i jedan od ponajboljih mjesta hrvatske gastronomije.

Kombinacija kovanog željeza i kamena, bazena, decentnog cvijeća i pogleda na vinograde doista lako vas zavedu i imate osjećaj da ste jednom nogom zakoračili u neku toskansku vilu.

Matija Bregeš dirigira kulinarskim kreacijama, a svoj stil dodatno je nadogradio brojnim staževima u renomiranim restoranima poput hvaljenog Geraniuma, piše Jutarnji.

image
  /U paškom 'Boškincu' Matija Bregeš dirigira kulinarskim kreacijama
Maja Danica Pečanić

Samo jedan primjer kako su terroir preslikali na tanjur je njihova neodoljiva rolada od mliječne janjetine koja je pripremljena u sous videu, pečena na janjećoj masti i poslužena uz konfitirani krumpir te glaziranu mrkvicu i šparoge.

Zanimljivo je kako rolada pred gosta dolazi na tavici ispod koje je zapaljena vinova loza i malo ružmarina, a sve potom preliju i demi glaceom koji su pripremali 72 sata.

Iza svega stoji Boris Šuljić kojim iskustvom, znanjem i kreativnošću gura Boškinac da iz godine u godinu bude bolji u svakom segmentu čemu svjedoči i više no zaslužena Michelinova zvjezdica. 

image
Željko Grgić/Hanza Media

Ipak, njihova snaga nije samo u ova dva imena već u cijelom timu koje doista diše kao jedno, posebna energija ljudi koji su dio njihove priče i doprinose da Boškinac bude ono što je - jedinstven u svakom pogledu.

Iskrene čestitke cijelom timu Boškinca na Michelinovoj zvjezdici!

U staroj biskupskoj palaču u korčulanskoj gradskoj jezgri nalazi se novi nositelj Michelinove zvjezdice - Palača Lešić Dimitri, kojom stoluje chef Marko Gajski.

image
  /Marko Gajski chef je korčulanske Palače Lešić Dimitri: Telefon neprestano zvoni!
Milan Šabić/Hanza Media

Tajna njegove kuhinje zasniva se na tradicionalnim jelima, ali pripremljenima na njegov način, sa svježim i sezonskim namirnicama ulovljenima i ubranima toga dana - od Viške pogače, svježe ribe pripremljene modernim tehnikama do jela s divljim šparogama ubranim na Pelješcu.

Osim degustacijskih menija, gosti Palače Lešić Dimitri mogu odabrati i Chef’s Table, meni nadahnut hrvatskom gastronomijom, a uparen hrvatskim vinima.

- Izvan sebe sam, nisam to uopće očekivao! Telefon neprestano zvoni i svi čestitaju! Jako sam zahvalan - rekao je Marko Gajski.

Michelinova zvjezdica je ono što svaki chef potajno priželjkuje u svojoj karijeri. Pljesak gostiju nemjerljiva je jedinica zadovoljstva za koju živi cijeli kuharski tim, ali dobivanje spomenute zvjezdice je trenutak koji se pamti cijeli život.

Za nju je potreban perfekcionizam, trud, rad, upornost i što je najvažnije strast i ljubav prema kuhanju.

"Kriteriji Michelina su, naravno, precizni i striktni. Njihovi agenti u potpunoj tajnosti obilaze hrvatske restorane. To je temeljit, dugotrajan i skup proces", naglasila je svojedobno francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michelle Boccoz.

U destinacije poput Hrvatske, Michelin šalje međunarodni tim iskusnih inspektora, posebno treniranih za kušanje i ocjenjivanje različitih vrsta internacionalnih kuhinja, a 2020. godina je četvrta zaredom u kojoj Michelin objavljuje godišnju selekciju hrvatskih restorana.

# LEšIć DIMITRI#BOšKINAC#MICHELINOVA ZVJEZDICA

Izdvojeno