Gastropali li?

Može li kuckanje po limenci piva spriječiti erupciju pjene? Vjerovali ili ne, znanstvenici su ovaj savjet temeljito ispitali, evo što su zaključili...

Piše T.S.M.
12. prosinac 2019. - 19:58
shutterstock_485704474

Otvarate li limenke piva držeći ruke što dalje od sebe, s tjeskobnim izrazom lica, iščekujući erupciju pjene? Osim što ste pesimist, vjerojatno niste čuli da se kuckanjem po limenki piva može spriječiti to mrsko, neuredno rasipanje. Možda ste iskušali taj savjet pa vas je razočarao?

Puno ih je koji misle drugačije i tvrde da se tapkanjem po limenci oslobađaju mjehurići ugljik-dioksida pa tako oslobođeni putuju prema vrhu te tamo fino i mirno čekaju otvaranje poklopca, umjesto da po otvaranju nasilnički poguraju pivo van. Ha? Upravo tako. Dilemu su odlučili razriješiti znanstvenici. Iz Danske. Na Carlsbergu od 0,33, ako koga zanima.

Jedan dio limenki ostavili su na miru, a drugi su tresli u simulatoru, umjerenom jačinom, približno slično treskanju koje bi pivo pogodilo da ga je netko dvije minute vozikao na bicikli. Zatim su pola tih treskanih limenki kuckali, a isto su napravili i s polovicom onih koje su ostavili na miru.

A onda su limenke dali dobrovoljcima koji nisu imali pojma što se s kojom limenkom događalo. Ovi su ih izvagali (da, to je bilo ključno za eksperiment) pa otvorili.

Neke su se pjenile i 'kipile', a to su, pogađate, bile one koje su bile u điru, neke ne. Naknadnim vaganjem ovih što su se pjenile pokazalo se da je stvarno zanemariva razlika u količini pive koja je 'pobjegla' između onih koje su dobrovoljci kuckali i onih koje nisu. U prosjeku, 3,45 grama naprema 0,51 gram.

Dakle tko kucka, kucka uzalud. Držite ruke podalje kad otvarate pivo i živjeli.