StoryEditor
Gastro'PODILI I GUŠTAJ'

Morate probati spremiti ovo jelo koje je 'slađe od soparnika': najbolji recept za 'ujenak' otkrile su nam vrsne kliške domaćice

Piše Milena Budimir
19. siječnja 2019. - 14:50

Pravljenje "ujenka" u kući obitelji Pleština na Klisu bio je pravi ritual. Ujenak se nije radio često, svega tri puta na godinu: na Badnji dan, na Čistu sridu i na Veliki četvrtak. Priprema ove delicije bila je posao za doslovno cijelu žensku stranu. Mlađe su rezale, starije pripremale tijesto, najstarije pak ložile vatru.

Najstarija Pleština žena bila je šukunbaka Ljuba, rođena Žura, nažalost je preminula neposredno prije stotog rođendana, no prije svojeg odlaska naučila je svemu kćer Viktoriju, unuku Mirjanu, praunuke Tinu i Teu, jedino nije stigla podučiti kuhanju najmlađe šukununuke...

- Kod bake je sve bilo "odoka", smije se unuka Mirjana, koja nam se i javila pričom o svojoj baki-čudu, ženi koja je kuhala i u svojim kasnim devedesetima.

- Ujenak je svojevrsna varijacija na temu soparnika, samo je naš kliški slađi i ima manje luka od poljičkog. Radili smo ga s guštom i baka je uvijek tvrdila kako je "grij činit ujenak samo za se", pa se uvijek sve dijelilo, susjedima, prijateljima, obitelji i, naravno, u crkvi na Veliki četvrtak pučkim pivačima i "apostolima" nakon tradicijskog pranja nogu, prisjeća se Mirjana.

- Uvik je kontrolirala koliko smo tanko narezali blitvu, jer joj je bilo bitno, Bože moj, da je svakome po guštu, veli nam.

Dodaje i da sada, godinama nakon tog obiteljskog rituala, žudi za tim danima, jer je sama priprema jela bila važnija od svega drugoga. To druženje i tu toplinu doma želi naša čitateljica svima. Od srca.


Ujenak
 

Sastojci
 

Tijesto

1 kg brašna

1/2 l vode

sol

maslinovo ulje
 

Nadjev

blitva

luk

med

mljeveni bajami i orasi

grožđice
 

Priprema

Zamijesite tijesto, napravite glatku kuglu koja se ne lijepi za dlanove. Podijelite na dva dijela i razvucite tanko tijesto.

Nadjev je jako tanko narezana blitva, po mogućnosti što starija, koja se pospe nasjeckanim i dijelom mljevenim bajamima i orasima, prelije medom, potom poklopi drugim dijelom tijesta. Spojite krajeve, natopite koru maslinovim uljem.

Pecite na kominu, prethodno ugrijanim, prekrijte žarom.

Može se peći i u škrovadi, na 200 stupnjeva nekih pola sata.

#MATERINA SPIZA#UJEDNAK

Izdvojeno

05. srpanj 2020 07:10