StoryEditor
GastroLjetna doza proteina

Meso šumske životinjice u malom mjestu na Hvaru slovi za deliciju: tradicionalno se priprema na žaru, okusom je slično kuniću, a obožavaju ga još od rimskih dana

19. kolovoza 2019. - 15:57

Meso puha u mjestu Dol na otoku Hvaru slovi za pravu deliciju, još od rimskih dana.

Ove male šumske životinje lovila su, u ljetne dane, naročito djeca koja su se za vrijeme žega na otoku zabavljala postavljanjem zamki u šumskom hladu. Ne samo to, mesni obrok donio bi im nužnu dnevnu dozu proteina u danima kada nisu postojale blagodati hladnjaka i supermarketa koji rade 'od podne do ponoć'.

Danas je tradicija pak gotovo potpuno nestala, no u Dolu preživljava.

O njoj je za kanal Only Food and Horses progovorio Ivica Moškatelo iz udruge Tartajun. Njegovoj je generaciji, kaže, lov na puhove bio glavna ljetna razbibriga.

'Ja nisam ni u jednom lokalu to doživio': majstor leskovačkog roštilja Splićanima objasnio tajne sočnosti mesa, jedno nikako ne ide uz pravi ćevap

'Izgledaju kao... insekti? Prestravljuje!': ekipa po Splitu pitala strance da pogode dalmatinski specijalitet u pjatu, reakcije su urnebesne; A onda je krenulo kušanje

"Puh je maleni šumski glodavac, hrani se isključivo sjemenkama i spava veći dio godine", tumači dok za potrebe snimanja postavlja jednu od zamki, kamen i štap koji bi puha uhvatili u zamku.

 

"Puh se nikada nije lovio u velikim količinama. Lovila su ga djeca, mladići, samo koliko bi se pojelo taj dan. To je bio dnevni izvor proteina tijekom ljetnih mjeseci dok nije bilo frižidera i bilo je nemoguće imati svježe meso. Upravo zato što smo mjesto daleko od mora, možda je baš to razlog što je upravo tu u Dolu lovili puhove kao dodatnu hranu u ljetnim mjesecima", objašnjava.

A što je s pripremom?

"Tradicionalno, u Dolu, puh se priprema isključivo na žaru. U drugim djelovima Hrvatske postoje i drugi načini, kod nas pak samo na žaru. Probao sam ga i u gulašu...", kaže Moškatelo.

"Usporediti okus puha s drugim mesom, malo je nezahvalno. Ako je pravilno pripremljeno, puhovo meso je izvrsnog okusa - vrlo je lagano, a ljudi ga uspoređuju s piletinom, što je pak krivo. Piletina, budimo realni, nema neki okus. Puh ima jedan istančan okus koji nije prejak i možda je najsličnije mesu kunića", zaključuje.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 22:16