StoryEditor
Gastrozeleni ponedjeljak

Mediteranske vege delicije s nježnim daškom egzotike

Piše PSD.
21. rujna 2015. - 15:34
Kad je netko striktni vegetarijanac duge 23 godine, kao naša današnja gošća u Zelenom ponedjeljku, onda u svojoj kuharici ima mnoštvo zanimljivih recepata, ali i puno utakmica u nogama koje pomažu ako treba impresionirati goste za večerom.

A upravo smo s takvim dojmom ostali kad nas je Barbara Gaj, inače viša predavačica na Umjetničkoj akademiji u Splitu, poslužila vege delicijama s okusom Mediterana, ali i s daškom egzotike. To je, kako veli, njezina glavna gastronomska orijentacija.

Pa iako je po prirodi gurman, za Barbaru je najvažniji etički princip nenasilja koji je definirao njezino trajno opredjeljenje za bezmesnu prehranu.

Zdravstvena komponenta

– Vegeterijanka sam još od srednje škole, no u posljednje vrijeme sve više koketiram i s veganstvom, ne zato što ne volim mliječne proizvode, nego zbog toga što se životinje u mliječnoj industriji tretira izuzetno loše i nemilosrdno – kaže ona.

Osim o dobrobiti drugih živih bića, pri odabiru namirnica Barbara vodi računa i o zdravstvenoj komponenti, zbog toga umjesto pšenice uglavnom koristi pir, a od njega je napravila i ukusan kolač koji smo imali sreće kušati.

– Ova žitarica sadrži triptofan, aminokiselinu koja aktivira hormon sreće serotonin. Pir je inače jedna od najstarijih žitarica, koja potječe iz Azije. Smatra se prapšenicom, odnosno starom pšeničnom vrstom žitarice.

Sadrži nešto više proteina od pšenice, nezasićene masti, vitamine A, C i skupine B, minerale kalcij, selen, kobalt, željezo, fosfor, magnezij, kalij, bakar, a bogat je i vlaknima – kaže Barbara, napominjući da pir pomaže u borbi protiv anemije i povišenog kolesterola, djeluje laksativno i okrepljujuće, te ima izraženo antioksidativno djelovanje.

Da bi se pojačalo njegovo korisno djelovanje, preporučuje se da se rabi u proklijalom obliku.

– U trgovinama možete pronaći mekinje, griz, kus-kus i brašno od pira. Pir se koristi za izradu kruha i peciva, piva i proizvoda za djecu. Prepržena i mljevena zrna pira mogu se koristiti i kao zamjena za kavu – kaže naša sugovornica, navodeći da se pir još od davnina spominjao kao vrlo povoljna namirnica.

– Učena benediktinka iz 12. stoljeća, sveta Hildegard von Bingen, bavila se spravljanjem ljekovitih pripravaka, pa je za sobom ostavila više od tisuću recepata i savjeta. Između ostalih, poznat je njezin recept za kekse od pira, cimeta i badema koje je preporučivala za umirenje, a obloge od kuhanog pira ili punjenje za jastuk od ljuski pira za bolji san – priča Barbara.

Kreativan čin

No, osim što zdrava hrana može poslužiti kao najbolja prevencija, odnosno kao lijek, za Barbaru Gaj kuhanje je zapravo jedini kućanski posao u kojem uživa.

– Kuham s ljubavlju jer kuhanje smatram kreativnim činom, pa nikada ne slijedim recepte u potpunosti, nego radije eksperimentiram – poručila je ona, a mi tek možemo preporučiti da nećete puno pogriješiti krenete li od njezinih recepata u vlastiti gastronomski pokus. Dobar tek.

Siniša Jović, foto: Vojko Bašić / Cropix

Salata tabbouleh od kvinoje



Sastojci:

1/2 šalice kvinoje
sok od 1/2 limuna
1 veća rajčica ili 5-6 cherry rajčica
1 krastavac
1 manja paprika
1 vezica mladog luka ili 1 glavica crvenog luka
3-4 žlice maslinova ulja
svježi listići mente
peršin
sol, papar
crne masline (po želji)

Postupak:


Kvinoju operite pa je kuhajte u vodi 15-20 minuta dok voda ne ispari. Omjer kvinoje i vode obično je 1:3. Inače, kvinoja upija dosta vode, a ako ste slučajno pretjerali s vodom, uvijek možete ocijediti višak. Kad ste kvinoju skuhali, pustite je da se ohladi.

Potom dodajte limunov sok, nasjeckano svježe povrće, začinsko bilje te sol i papar. Prelijte maslinovim uljem i dobro izmiješajte. U salatu se po želji mogu dodati i crne masline (kalamate). Salatu ohladite u hladnjaku prije posluživanja.
Zapečeni crveni grah s koromačem



Sastojci:

1 staklenka kuhanog crvenog graha (npr. Alnatura)
1 mrkva
1 crvena paprika
1 korijen koromača/komorača (poznat i kao fenel, tal. finnochio)
1 šalica nasjeckanih pelata ili cherry rajčica
1,5 dl pasirane rajčice
1 dl vode
3 žlice maslinova ulja
mljeveni korijandar (sjeme)
mljevena dimljena paprika
malo timijana
sjeckani svježi peršin i/ili bosiljak (po želji)
1 list lovora
sol, papar

Postupak:

Na maslinovu ulju propirjajte nasjeckani koromač i kad postane staklast, dodajte nasjeckano povrće. Uz povremeno miješanje, pirjajte još nekoliko minuta na umjerenoj vatri, a zatim dodajte nasjeckane pelate ili cherry rajčice. Dodajte vodu i začine te kuhajte još 10-ak minuta da voda malo ispari.

Na kraju dodajte oprani grah, dobro promiješajte i izlijte sve u nauljenu vatrostalnu posudu i pecite 25-30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva dok se jelo malo ne zgusne i ne dobije zlatnosmeđu koricu. Možete po želji upotrijebiti i neko drugo sezonsko povrće ili začine (tikvice, poriluk, češnjak, čili i sl.).
Integralni krekeri od sjemenki i pirova brašna



Sastojci:

250 g integralnog brašna
100 g suncokretovih sjemenki
100 g bučinih sjemenki
100 g sezama
100 g lana
1/2 praška za pecivo
1 žličica soli
2,5 dl mlake vode
1 dl maslinova ulja

Postupak:

Pomiješajte sve sastojke i zamijesite tijesto. Ako vam se čini presuho, dodajte još malo vode. Razvaljajte između dva papira za pečenje (jer je tijesto prepuno sjemenki i nije homogeno pa se malo lijepi za ruke i valjak), izrežite po želji kvadrate, pravokutnike ili rombove na samom papiru i prenesite na veći lim.

Ovi krekeri izgledaju rustikalno i ne moraju imati pravilan oblik. Krekere pecite (sušite) u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 25 minuta dok malo ne porumene. Količina je dovoljna za dva veća lima pa, ako ne očekujete goste, možete prepoloviti količine.
Pirov kolač s jabukama i kokosovim maslacem



Sastojci:

5-6 većih jabuka
1 šalica pirova brašna
1 šalica pirova griza
4 žlice šećera iz trske ili nekog drugog prirodnog zaslađivača po želji (agavin/javorov sirup, rižin slad, kokosov šećer)
malo burbon vanilije ili arome vanilije
malo cimeta
125 g rastopljenog kokosova maslaca (ulja) ili nasjeckanog na tanke listiće

Postupak:

Jabuke ogulite i naribajte te ih ostavite kako bi pustile sok. Ako koristite tekući zaslađivač umjesto šećera, umiješajte ga s jabukama umjesto s brašnom i grizom.

Brašno, griz, šećer i vaniliju pomiješajte te u nauljeni pravokutni kalup ili vatrostalnu posudu pospite ravnomjerno 1/3 mješavine (smjesi se ne dodaje voda!), a na to rasporedite 1/2 jabuka, zatim pospite drugom trećinom suhe mješavine, te dodajte drugu polovicu jabuka i pospite ostatak mješavine brašna, griza, šećera i začina.

Na vrh poslažite kokosov maslac nasjeckan na tanke listiće ili prelijte rastopljenim maslacem (jako je važno ravnomjerno rasporediti maslac kako bi kolač bio jednako zapečen i aromatičan). Pecite oko 40 minita u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva dok kolač ne porumeni i dobije hrskavu teksturu.

Napomena:

Iako na početku pripreme kolač djeluje suh i rastresit, tijekom pečenja suhi će se sastojci natopiti sokom od jabuka i kokosovim maslacem pa će nakon hlađenja biti kompaktan i spreman za rezanje i posluživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 04:50