StoryEditor
GastroSAVRŠENO SE LJUBE

Ma koji krumpiri! Odrezak će imati najbolji okus baš uz ovaj prilog, a naš poznati chef otkriva kojim 'cakama' dobivamo senzaciju od obroka

14. travnja 2019. - 12:14

Umjesto krumpira uz odrezak servirajte ciklu, savjetuje naš uspješni chef Marko Gajski, koji je vodio poznate restorane u Hvaru i Splitu, da bi se posljednjih sezona stacionirao u Korčuli.

Premda uz meso ljudi uglavno jedu krumpir, Gajski apostrofira kako se i bez njega može vrhuski uživati u odresku. I to tako da odrezak kombiniramo sa - ciklom.

- Upravo ta zemljanost cikle istakne okuse mesa, ne pokriva ga kao što to zbog škroba radi krumpir. Ako želimo istaknuti okus vrhunske govedine, onda je cikla nešto što ga dodatno diže - priča nam ovaj kuhar, koji mu kao dobar par servirao i sirovu tek kratko termičko odrađenu buču.

Iako postoji cijela filozofija oko pečenja odreska, i svi su uvjereni da je upravo njihov način najbolji, chef korčulanskog restorana smatra kako je ključno da meso prije odlaska u pećnicu bude na sobnoj temperaturi jer u suprotnom bi moglo doći do neželjenog grčenja prilikom dodira s vrućinom.

Kupili ste ribu, a ne spremate je istog dana? Ne zamrzavajte je, vrhunski hrvatski chef otkriva genijalan trik kako joj produžiti svježinu i trajnost još 10 dana

On meso soli prije svih ovih termičkih obrada, a papri tek prilikom serviranja kako bi se izbjegla gorčina koju ovaj začin dobije pri velikim temperaturama.

Prije pećnice, kratko ga zapeče sa svih strana na grill tavi kako bi se zadržala sočnost po sredini odreska.

Pravilo kojeg se drži je da meso prije nego bude servirano, na sobnoj temperaturi provedeno isto onoliko minuta koliko je provelo i u pećnici (a to ovisi o debljini samog odreska).

Izdvojeno

17. srpanj 2020 07:06