StoryEditor
GastroUsusret vikendu restorana

Lizat ćete prste nakon što kušate juhu od kamena: za 'male pare' spremaju se prvoklasne delicije, šteta je preskočiti priliku

Piše Tanja Šimundić Bendić
6. veljače 2019. - 11:48

Jeste li kušali juhu od kamena? Delikatesu u kojoj su uživali naši stari ribari, u kamenu kao konči u tanjuru prste lizala gospoda? Ako niste, vrijeme je da probate, a jedino mjesto gdje to možete napraviti je splitski restoran "Noštromo".

Dakle, pred nama je vikend uoči Valentinova, 8., 9. i 10. veljače, a s njim i tradicionalna manifestacija koja je ekipirala deset vrhunskih ugostiteljskih objekata. Vikend restorana donosi prigodu za uživanje u delicijama, i to po pristupačnim, valentinovskim cijenama, pa je prava grijota, reklo bi se u Dalmaciji, ne oćutit' takvu blagodat s potpisom vrhunskih chefova.

Evo, u srcu Splita, u centru peškarije, chef Zlatko Marinović, genijalac iz kužine, vlasnik restorana "Noštromo", priprema valentinovski jelovnik koji je oličenje miksa mediteranske tradicije i inovacije.

Na njemu se nalazi i juha od kamena, s komadom stine kao otokom u tanjuru, prepuna minerala i hranjivih sastojaka. Tanjurom koji svojim okusom, ali i vizualom može stati u bok i najrazvikanijim svjetskim jelima. Na kraju krajeva, jelo s Marinovićevim potpisom koje su ribari, što su zaklon za nevera tražili po malim uvalama, na brzinu pripremali za malo topline, preko brojnih svjetskih novinara svoju je slavu dobilo i na planetarnoj razini.

- Juha od kamena, sa stinom kao esencijom, svježim, čistim, hranjivim darom prirode, naša je povijest i tradicija, sada prezentirana u modernom izdanju. U našem prvom valentinovskom sudjelovanju u sklopu Vikenda restorana, odlučili smo se za nekoliko naših perjanica, jela iz stalne ponude. Netko će reći - drukčiji smo. Ja bih kazao da smo tradicionalni na moderan način – veli chef Zlatko Marinović, kojeg smo uhvatili negdje između njegovih brojnih poslovnih putovanja, upravo između Slovenije i Crne Gore.

A da ne zaboravimo, "Noštromo" nije jedan od onih restorana kojem kužina staje s odlaskom sezone. Ne, Marinović radi doslovce 365 dana na godinu, i na Božić i Novu godinu, svetkom i petkom. I za one koji ne znaju, nudi nešto posebno, recimo paštetu od morskog psa, ili papinski brudet, jelo čiji je recept zabilježen još 1177. godine.

- Te je godine Papa išao na putovanje, a velika nevera ga je primorala da mu brod nađe zaklon na južnoj obali Palagruže. Bili su tu i ribari koji su se sebi za večeru spremili brudet koji je degustirao i Papa. Bio je toliko oduševljen jelom, atmosferom, druženjem komiških ribara da im je nakon toga dao brojne povlastice. Papinski brudet se također nalazi na našem jelovniku – naveo nam je chef Zlatko Marinović.

Dalmacija na jelovniku nalazi se i u Kaštel Slanici, popularnom ugostiteljskom objektu koji se nalazi točno četiri kilometra od Omiša. Valentinovo je ovdje posebno, oni koji ga budu u Kaštel Slanici slavili, imat će za to nekoliko dobrih preduvjeta.

Prvo, bit će u miksu zelene i modre linije, uz Cetinu, u prirodi, unutar kanjona. S pogledom na Otočić ljubavi. I sve to u objektu koji svoju povijest vuče još od 16. stoljeća, iz Kule Slanice koja je u to vrijeme bila trgovište solju. Danas je tu hvaljeni restoran što radi još od 1996. godine, i koji rado pohode sve generacije.

- Prirodne kulise koje nas okružuju su uistinu prelijepe, tako da ovdje često imamo vjenčanja, baš na ovoj lokaciji. A za predstojeći Vikend restorana posvetili smo se valentinovskoj temi. S njom nudimo našu tradiciju, pripremljenu na moderan način. Naši će gosti u predjelu, glavnom jelu i desertu imati mogućnost biranja između tri jela, sva s okusom domaćeg, od naših domaćih, svježih namirnica - saznajemo iz Kaštel Slanice.

 

Restoran 'Kaštil Slanica'

PREDJELO

Bruschetta od kruha ispod peke s domaćom šalšom, rikulom, slanim inćunima i sirom
Omiška juha sa sirom
Crni rižot od sipe

GLAVNO JELO
Biftek tagliata s parmezanom, rikulom i pekarskim krumpirom
Dalmatinska pašticada s domaćim njokima
Pohane žabe s tartar umakom

DESERT
Rožata
Semifreddo
Palačinke ˝Kaštil Slanica˝ s preljevom od šumskog voća


Cijena menija po osobi 119,00 kn
Rezervacije: 021 861 783

 

Restoran 'Noštromo'

MENU 1

1. Pašteta od morskog psa, krema od šparoga, umak od smokve, pečeni orašasti plodovi preliveni emulzijom maslinovog ulja i začinskog bilja
2. Papinski brudet
3. Sladoled rolan u zapečene orašaste plodove, zaliven uljem od koštica grožđa i umakom od ruže

MENU 2

Juha od morskog kamena
Medaljon bijele ribe alla Chef
Parfe badema preliven umakom vanilije, bijele čokolade i otočne ruže

Digestiv za oba menija: rakija od jadranskih morskih trava

Cijena (menija + digestiv) 110,00 kn

Rezervacije: 091/ 40 56 666,
restoran.nostromo.split@gmail.com

 

#VIKEND RESTORANA#VIKEND RESTORANA U SPLITU

Izdvojeno

05. srpanj 2020 15:51