StoryEditor
GastroZasladite se navečer

Kuhano vino po recepturi poznatog kuhara morate probati, a imamo još par ideja za 'Božić u čaši': iznenadite goste jednim od ova tri recepta, nećete se morati smrzavati na kućicama

23. prosinca 2019. - 17:01

Kako biste se zagrijali preukusnim pićima koja su i ove godine u ponudi na adventskim kućicama, ne trebate se smrzavati na istima. Možete se zasladiti u toplini vašeg doma, a ako vam dođu gosti, možete ih oduševiti svojom verzijom "Božića u čaši".

Donosimo par recepata, na vama je da izaberete onaj za koji ste raspoloženi.

Kuhano vino

1 l bijelog ili crvenog vina

3 dl vode

10 žlica šećera

kriške limuna (po želji)

cimet (po želji)

klinčići (15 komada i više)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @beli.zagreb.grad on

Sastojke stavite u lonac i kuhajte skoro do vrenja. Prije nego provrije, maknite ga i ulijte u čaše. I to je sva umjetnost! No, ako želite poboljšati okus kuhanog vina to možete postići raznim sastojcima poput lovorova lista, đumbira i bobica borovnica. Bijeli rum pomoći će da kuhano vino postane aromatičnije. A ako ste skloniji voćnim okusima, osnovnom receptu možete dodati polovice naranče ili mandarina ili vrećicu vanilin-šećera odnosno narezani limun.

Najsofisticiraniji način pripreme izvrsnoga kuhanog vina je karamelizirati nekoliko žlica šećera u posudi, preliti hladnom vodom, dodati vino, pomiješati klinčiće, kriške limuna i cimeta, a zatim kuhano vino pripremiti na isti način kao u receptu.

Vruća čokolada

4 pune žlice kakaa

3 žlice šećera u prahu

2 žlice mlijeka u prahu

2 žlice gustina

100 grama izgratane čokolade

1 žličica cimeta

prstohvat soli

Pomiješati sve sastojke i spremiti u teglicu. 5-6 žlica kuhati u litri mlijeka dok ne dobijete željenu gustoću. Dodati sljezove kolačiće po želji.

Božićni rum punč

750 ml vode

4 vrećice crnog čaja

4 žlice šećera

1 vrećica rum punč fiksa (ili malo cimeta, malo karanfilića...)

2 naranče

1 limun

250 ml crvenog vina

250 ml soka od borovnice

100 ml soka od malina

2 dl ruma

Pomiješati sve sastojke osim ruma i stavite kuhati. Kada prokuha ostaviti 1-2 minute pa procijediti. Na kraju dodajte rum, ulijte u šalice dok je vruće i za kraj stavite krišku limuna i uživajte.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by John S Sobieski (@johnso515) on

Kuhano vino po recepturi Jamieja Olivera

2 klementine

limun

limeta

200 grama šećera

6 klinčića

štapić cimeta

3 lovorova lista

muškatni oraščić

vanilin-štapić

2 zvjezdasta anisa

2 boce Chiantija ili sličnog crnog vina

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver) on


U dublju tavu ili lonac stavite šećer i vina tek toliko da prekrije šećer. Kad se karamelizira, dodajte korice voća i sve začine te uz stalno miješanje kuhajte 2-3 minute. Maknite s vatre i u sirup ulijte 2 litre vina. Ubacite komadiće voća (klementine, limun i limeta) i ponovno prokuhajte.

Vino malo ohladite, po želji procijedite i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 17:36