StoryEditor
Gastrošto je ljeto bez njega?

Klasični vs. 'zdravi' sladoled: donosimo recept za omiljeno ljetno osvježenje, iskušajte obje verzije i odlučite koji je bolji!

Piše T.S.M.
23. lipnja 2019. - 19:25
shutterstock_123723400_720

Nema mljeta bez sladoleda, a mnogima je jedan od najdražih onaj od jagode. No kad se iz prehrane iz nekog razloga izbace jaja i mlijeko, eto problema, jer ti su sastojci neizostavni u većini recepata, a verzije sa zamjenama često su jako problematične jer se namirnice koje koristimo umjesto uobičajenih prilikom zaleđivanja drugačije ponašaju.

Blogerica Brenda, međutim, tvrdi da je pronašla idealne sastojke i omjere pa je njen veganski sladoled od jagoda jednako kremast kao i klasični. Tvrdi da je uzela omiljeni recept iz kuharice svoje bake i da je dugo eksperimentirala dok nije postigla da je i modificirana verzija ukusna kao i originalna.

Zašto bismo joj vjerovali na riječ? Kuhače u ruke i bacimo se na posao!

Sladoled od jagoda u dvije verzije

Sastojci za klasičnu verziju:

oko 400 grama jagoda
300 mililitara vrhnja za šlag
240 mililitara mlijeka
267 g šećera

Sastojci za vegansku verziju

oko 400 grama jagoda
1 i 1/2 konzerva punomasnog kokosovog mlijeka
1 konzerva obranog kokosovog mlijeka
267 g šećera

Operite i sitno nasjeckajte jagode pa ih pospite šećerom i ostavite da odstoje oko pola sata. Povremeno promiješajte kako bi se šećer dobro rastopio i natopio aromom jagode.

Dodajte ostale sastojke. Brenda je koristila samostojeći mikser s nastavkom za sladoled i miješala je 30 minuta. Smjesu ulijte u pliću posudu koja podnosi zamrzavanje, prekrijte prozirnom folijom i spremite u zamrzivač na najmanje šest sati.

Prije posluživanja ostavite desetak minuta na sobnoj temperaturi.  
 

 

 

Izdvojeno

10. srpanj 2020 22:36