StoryEditor
Gastrocrtanje na kavi

Kavoljupci, dođite u podrume i guštajte u espressu sa srcem

Piše PSD.
22. svibnja 2015. - 12:11
Dragi kavoljupci, trk u Dioklecijanove podrume! Ondje se danas i sutra, u sklopu Sajma vina i delicija “Vinski podrum”, održava prvi Split Latte Art Challenge, natjecanje u crtanju na kavi.

Događaj koji se ne propušta: vrhunska vina u najljepšem podrumu na svijetu

Dobro ste pročitali, crtanje na kavi. Što je to, pitate se. Mladići Ante Bikić i Ivan Kapuralić, organizatori i suci natjecanja, imaju odgovor.

– To je način pripremanja kave tako da se u šalicu s espressom ulijeva zagrijano mlijeko, a rezultat bude određeni crtež na kavi.

Bikić i Kapuralić svojevrsni su pioniri ove umjetnosti, koja na našim prostorima još nije potpuno zaživjela.

– Ne znam jesmo li pioniri u zemlji, ali u Splitu jesmo, prvi smo koji se ozbiljnije time bave – kaže Bikić, koji radi u jednom kafiću na Poljudu. Kapuralić je vlasnik kafića u Dugom Ratu.Obojica su zaluđeni crtanjem na kavi i kavom općenito. Pravi su fanatici i zaljubljenici, a Ante nam se pohvalio kako kod kuće ima bolju opremu za spravljanje kave nego neki kafići.

– Vidio sam slike na internetu i tako je krenulo. Počeo sam crtati prije tri godine, a dvije godine trebale su mi da dođem do sadašnje razine. Dotad je bilo loše jer kad griješiš, nema te tko ispraviti – govori nam Bikić dok paralelno spravlja kavu za kavom. Razgovor za “Slobodnu” ne znači pauzu od posla.

Kakve su bile početne reakcije?

– Ljudima je bilo čudno. Neki su nas gledali s podsmijehom, ali sad im je zanimljivo.

Tko se crtanjem na kavi može baviti? Samo konobari?

– Nipošto. Na natjecanju ćemo imati i jednu djevojku koja je kratko konobarila, a sada stažira u bolnici.
Natjecanje je amatersko – otkrio je Kapuralić, a Bikić dodao:

– Za sedam dana možete znati sve osnove. Sve je stvar volje i prakse.Umjetnost crtanja na kavi u Hrvatskoj nije još razvijena.

– Ovdje se svi međusobno smatraju konkurencijom i zato nema udruge ili natjecanja. Također je potrebno educirati se u inozemstvu, a za to treba i kuna i vremena – sa smiješkom će Kapuralić.

A u Splitu?

– Možeš na prste nabrojiti kafiće u kojima se crta, možda četiri-pet – kaže Bikić.

Natjecanje počinje sutra u 16 sati, a kotizacija je 50 kuna, čisto da se ima za pobjednički pehar.

Kako je uopće došlo do realizacije natjecanja?

– Bio sam spriječen u veljači otići u Zagreb na jedno slično natjecanje, pa sam predložio Ivanu da probamo to napraviti ovdje. On se složio i ubrzo smo dobili sponzora, a organizatorima sajma ideja se svidjela – kazao nam je Bikić.Kakva su pravila natjecanja?

– Format je jedan na jedan, na ispadanje. Rade se dva cappuccina s unaprijed zadanim motivima, srcem, tulipanom i rozetom. Runda traje tri minute. Sponzor je osigurao aparate i opremu, natjecatelji se samo trebaju pojaviti.

Što će se ocjenjivati?

– Ivan i ja smo tehnički suci i mi ocjenjujemo proces pravljenja kave, odnosno stvari koje se više tiču higijene nego znanja, dok tri vizualna suca ocjenjuju konačan rezultat, dakle crtež. Po tim se pravilima ocjenjuje i u inozemstvu, no s više detalja – zajedno kažu Ante i Ivan.

Okus se neće ocjenjivati?

– Tehnički nismo spremni, za to se treba školovati u inozemstvu – priznaje Bikić.

Hoće li biti degustacija za posjetitelje?

– Naravno! Sve kave koje se naprave bit će podijeljene – poručuju Ante i Ivan.

Eto, kavoljupci. Napravite đir do Dioklecijanovih podruma, uživajte u umjetnosti crtanja na kavi i uz to – mukte popijte kavu. Ne zvuči loše.

Vedran Babić, foto: Tom Dubravec / CROPIX


Dobra je kava samo iz čistog aparata

Ante i Ivan skrenuli su pažnju na potrebu učestalijeg čišćenja aparata za kavu.

– Danas dosta kafića radi na prljavim aparatima, a čistoćom i urednošću puno se dobiva na kvaliteti kave – kaže Bikić.

Kapuralić se nadovezao:

– Aparat treba prati svaki dan, tretirati ga i paziti. To je naš alat. Da svi u gradu ispoštuju barem minimum tih uvjeta, svuda biste mogli popiti dobru kavu, neovisno o brendu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 05:41