StoryEditor
GastroZa sladokusce

Imate hrpu banana koje su već potamnile čekajući da ih se pojede? Bez brige, imamo recept za fini i zdravi kolač koji ćete obožavati!

Piše PSD
12. travnja 2017. - 13:28

Već do kraja siječnja se prezasitimo jabukama, narančama i bananama, ali kako nemamo drugog izbora i dalje ih kupujemo. Posebno banane jer su vrlo praktične kao užina u parku, kao sladilo za zelene kašaste sokove i smoothieje, pa u konačnici i kao izvor vlakana i vitamina.

No što kada nakupujete previše banana, pa one predugo stoje i poprime one smeđe točkice zbog kojih ih nitko baš ne voli jesti, , piše portal Živim.hr?

Zdravo i ukusno rješenje je jednostavan kruh od banane za koji vam u osnovi trebaju samo četiri vrlo jednostavna sastojka - banane, brašno, ulje i soda bikarbona. Ostalo možete dodavati po želji i ukusu, da bi mu obogatili teksturu i aromu, a Živim.hr donosi vam recept za vegansku verziju koja će oduševiti sladokusce koji ipak žele zdravo jesti.

Veganski kruh od banana

SASTOJCI:

  • 300 g oguljenih, zrelih banana (2 velike)
  • 120 g kokosovog ulja, otopljenog
  • 180 integralnog pirovog brašna
  • 70 g kokosovog šećera *
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • na vrh noža naribane tonke*
  • prstohvat soli
  • 1 žličica sode bikarbone
  • sok ½ limuna

 
Za posipanje: šaka badema, lješnjaka, oraha, sezama*

Priprema:

Banane prebacite u zdjelu i zgnječite ih vilicom u pire. Dodajte otopljeno kokosovo ulje i dobro promiješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, đumbir, tonku, sol i sodu bikarbonu. Dodajte suhe sastojke pireu od banana i sve dobro sjedinite. Na kraju umiješajte i sok pola limuna.

Mali pravokutni lim za kruh obložite papirom za pečenje i u njega rasporedite dobiveno tijesto. Poravnajte ga i posipajte nasjeckanim orašastim plodovima i sjemenkama. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180˚C 30 do 40 minuta ili dok ne položi test čačkalicom. Pečeni kolač malo prohladite pa ga pažljivo izvadite iz kalupa.

Možete poslužiti i toplog i hladnog.

Ostatke čuvajte u hladnjaku omotane prozirnom folijom.
 
Savjet više!

* Kolač možete napraviti i potpuno bez šećera, banane zaslade tijesto dovoljno, no kako sam ja ipak htjela kolač u pravom smislu te riječi dodala sam kokosov šećer. Ako nemate kokosov šećer koristite bilo koji drugi.
* Umjesto tonka zrna možete koristiti začine po želji poput cimeta, muškatnog oraščića ili vanilije.
* Ako želite ispeći ovaj kruh za nekoga tko je alergičan na orašaste plodove jednostavno ga nemojte posipati njima. Zamijenite ih sjemenkama ili suhim voćem. Mogućnosti su beskonačne.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 13:42