StoryEditor
Gastrozeleni ponedjeljak

Imamo recept za savršeno bezglutensko tijesto za pizzu

Piše PSD.
26. listopada 2015. - 12:05
Napokon! U "Zelenom ponedjeljku" imamo savršeno tijesto za pizzu bez glutena! Možda ste i vi, poput mene, već pokušali napraviti svoju bezglutensku verziju najpopularnijeg jela na svijetu, ali ovakvu teško da ste probali.

– Moraš doći na moju novu radionicu jer imam recept koji je kompletno nevjerojatan, obećavam ti da ćeš se oduševiti – prigodom slučajnog susreta na ulici pozvala me Mia Šoškić, majstor kuhar specijaliziran za vegetarijansku kuhinju, na izazov kojem je bilo teško odoljeti.

A što zbog problema s celijaklijom, što zbog želje za zdravijom prehranom, na njezinoj radionici "Jela bez glutena", okupilo se mnoštvo ljudi, kojima ta bjelančevina iz pšenice, i nekih drugih žitarica, nimalo nije mila. A kako bi i bila kad se dovodi u vezu s ekcemima, alergijama, nadutošću, pretjeranim umorom..., da spomenemo tek neke od nevolja.

No, unatoč želji za zdravom hranom, rijetki su oni koji se žele odreći sna o sočnoj pizzi čije tijesto nije tvrdo ili žilavo. Stoga su sve oči bile pomno uprte u Miju dok nam je demonstrirala kako od kvinoje napraviti pizzu.



– Kvinoja je najhranjivija od svih žitarica, a uzgajala se još prije pet tisuća godina u Južnoj Americi. Ona sadrži više kalcija čak i od mlijeka, a u odnosu na druge žitarice bogatija je bjelančevinama, nezasićenim masnim kiselinama i ugljikohidratima – pomalo nas je pridobivala Mia.

A kupila nas je onoga trenutka kada je iz pećnice izišla prva pizza jer tijesto je zaista bilo odlične strukture i ukusa, pa nije bilo potrebe da se tješimo kako "možda nešto nije najukusnije, ali je zato zdravo".

Za ovaj recept zapravo vam neće trebati brašno u klasičnom smislu riječi, nego ćete koristiti ovu "majku svih žitarica", u istom onom prirodnom obliku kako je to radio stari narod Inke. Dakle, nabavite sitna zrnca kvinoje, koja nakon dugog namakanja, zajedno s drugim potrebnim sastojcima, treba samljeti u gustu kremastu smjesu i – eto tijesta za pizzu.

Inače, većina kvinoje na tržište dolazi u odgorčenoj varijanti, ali svejedno se preporučuje dobro je isprati prije upotrebe jer njezina ovojnica može sadržavati gorkaste ostatke saponina.

Osim bezglutenske pizze, u ovom izdanju "Zelenog ponedjeljka" donosimo vam i recept za pitu od višanja koja je također potpuno "gluten free". A idućeg ponedjeljka pripremite se za slatke i slane bezglutenske palačinke!

Siniša Jović, foto: Jakov Prkić / Cropix

Bezglutenska pizza

Sastojci za tijesto:


1 šalica kvinoje
¼ šalice vode
1 žlica psiliuma (može i ne mora)
1 žličica praška za pecivo
2 žlice maslinova ulja
malo soli

Postupak:

Kvinoju treba držati potopljenu u vodi osam sati. Zatim je procijedite, malo isperite te je stavite u blender. Dodajte vodu, psilium, prašak za pecivo, malo soli, maslinova ulja i dobro sve smiksajte u blenderu.

Škrovadu obložite papirom za pečenje koji valja nauljiti kako se kvinoja ne bi zalijepila za papir. Na papir razmažite žlicom smjesu od kvinoje, koja će izgledati kao gusta krema, i pecite je 10-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Zatim izvadite tijesto, okrenite ga na drugu stranu, ali sada skinite papir s tijesta. Na zapečenoj strani tijesta dodajte umak od rajčice i druge sastojke prema želji, npr. naribani tofu, masline, origano... te pecite pizzu još 10-ak minuta na 200 stupnjeva.
Pita od višanja



Sastojci za biskvit:


- 2/3 šalice slanutkova brašna (njega treba prosijati ili ga dodatno smiksati da bude sasvim glatko, a umjesto slanutkova, odlično ide i sojino brašno - njega ne treba dodatno prosijati)
- 1 šalica rižina brašna
- 2/3 šalice prosenog (ili kvinojina) brašna
- 1 žlica praška za pecivo bez aluminija
- 1 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- sok pola limuna
- 1 vanilin šećer
- 2/3 šalice agave (ili javorova sirupa ili ½ šalice smeđeg šećera)
- ½ šalice kokosova maslaca (najbolji je za biskvite, ali ako ga nemate, može i hladno prešano ulje ili rastopljeni biomargarin ili maslac)
- 2,5 dl sojina jogurta SoyaDe
- 2,5 dl kokosova napitka (ili neki drugi sok, npr. od naranče, jabuke…)

Sastojci za nadjev:

- pakiranje smrznutih višanja (1/2 kg) ili svježih (u tom slučaju staviti manje aru praha)
-1 jabuka
- 3-4 žlice aru praha
- 3 žlice marmelade od marelice, šipka ili šumskog voća
- ½ šalice agavina sirupa
- 1 vanilin šećer
- malo korice limuna ili malo soka od limuna

Postupak:


Pomiješati tri vrste brašna, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i vanilin šećer. Zatim dodati “mokre” sastojke: kokosov maslac, agavu, sojin jogurt, sok od limuna i kokosov napitak. Sve dobro pomiješati. Razmazati pola smjese za biskvit na nauljenu škrovadu i na biskvit poredati ploške jabuke (prethodno oguljene). Zapeći 10 do 15 minuta.

U posebnu posudu pomiješati sve sastojke za nadjev. Staviti nadjev na biskvit s jabukama pa ga preliti ostatkom tijesta za biskvit i zapeći još ½ sata na 180 stupnjeva. Prije rezanja kolač valja dobro ohladiti.


Izdvojeno

22. kolovoz 2020 10:23