StoryEditor
Gastro'MATERINA SPIZA'

Dugopoljka službeno radi dvije najbolje slastice u državi! Gospođa Neda je apsolutno zaslužila osvojenih 12 tisuća kuna, a nama je otkrila neodoljive ricete: Zamuti se ručno, bez miksera...

Piše Milena Budimir
13. lipnja 2019. - 19:13
materina_spiza00

Zakuvalo se u finalu Materine spize. I doslovno i preneseno. Dvoje od pet finalista imalo je jednak broj bodova, ali je pobjedu odnijela Neda Šimić, s obzirom da je imala pet najviših ocjena, jednu više od drugoplasiranog.

Dugopoljka je "rasturila" u velikom finalu akcije Slobodne Dalmacije i Tommyja, zajedno sa još četvero finalista je ukrstila svoje drvene žlice, pokušali su jelima zadiviti kuharski žiri.

I to ne bilo kakvim jelima, već onim "starovinskim", skuhanim na način kako su kuhale naše bake i majke.

Naših pet finalista je odabrano od strane stručnjaka Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), zbog jednostavnosti starinskih jela koje su prijavili na natjecanje.

Svako od njih je dobio tisuću kuna "težak" bon u Tommyja, jer Tommy zna što voliš, zar ne? "Borba" za prvu nagradu se isplatila, jer je dobitnica osvojila cjelogodišnju spizu upravo u Tommyja. Dvanaeset tisuća kuna!

Mediteranski kuhari su u finale pozvali Katarinu Verbanac, koja je pripremala "Istarsku maneštru", naša pobjednica Neda Šimić ručno je, bez miksera, zamutila i razvukla i ispekla veličanstvenu orahnjaču i makovnjaču.

Trogirka Vanja Aranza spremala je bakalar na trogirski način, kako su je učile njene bake, a Lada Ivančić je donijela ricetu iz Kamenite, pa je cila ŠKMER-ova kužina vonjala po padišpanju.Blaženi među ženama je bio Tonči Grbeša i u njegovoj su se teči sretno krčkale tripice.

Nakon puste spize, nasmješeni, moramo izvijestiti kako je sveti Ante donio svega blaga...

 

Orahnjača i makovnjača

Tijesto za četiri štruce

800 g brašna
16 dag margarina
10 dag šećera
4 jaja
vanilin šećer
korica limuna
kocka kvasca
3 dcl toplog mlijeka
malo soli

Kvasac umutiti u decilitru mlijeka, zajedno s dvije velike žlice šećera i malo brašna. Ostaviti na toplo da se die 15ak minuta. Dignuti kvasac dodati u brašno, zajedno sa svim ostalim sastojcima i dobro izmijesti. Pripremljeno tijesto ostaviti na toplom oko sat vremena, pokrijte ga.

Podijelite na četiri dijela, dva punite orahom, dva makom. Peće se sat vremena na 200 stupnjeva, role premazati žumanjkom.

Nadjev makovnjača

400 g maka
1dcl mlijeka
1 žlica šećera
1 žlica meda
vanilin šećer
5 dag grožđica natopljenih u rumu
korica limuna
3 dag margarina
dva rebra čokolade

Sve sastojke, osim grožđica, staviti u mlijeko da uskuha, miješati par minuta, u ohlađeno dodati grožđice i pola ribane jabuke.

Nadjev orahnjača

600 g mljevenih oraha
1 dcl mlijeka
1 žlica šećera
1 žlica meda
vanilin šećer
5 dag grožđica natopljenih u rumu
korica limuna
3 dag margarina
dva rebra čokolade

 

#MATERINA SPIZA#NEDA ŠIMIĆ

Izdvojeno

07. srpanj 2020 14:47