StoryEditor
Gastroza prste polizat

Donosimo recepte za najbolja jela od šparoga, po izboru šefa kužine bolskog restorana Taverna

Piše PSD.
19. travnja 2015. - 17:46
rgx time: 4.7922134399414E-5
Top sedam jela sa šparogama po izboru Josipa Eterovića, šefa kužine i vlasnika restorana Taverna u Bolu na Braču

1.Fritaja sa šparogama

Na ulju zažutiti luk, dodati blanširane šparoge, dinstati dok ne smekšaju. Dodati sol, papar, sa strane razmućena jaja. Po želji posuti ovčjim ili kozjim sirom.

2.Gratinirane šparoge s krumpirom i šunkom

Krumpir narezati na ploške, emental sir naribati, šunku narezati na komadiće, meki dio šparoga razrezati na tri dijela. U vrućoj posoljenoj vodi kuhati krumpir nekoliko minuta, dodati šparoge, poklopiti, kuhati još nekoliko minuta, ocijediti, staviti ih u vatrostalnu posudu. Sačuvati vodu u kojoj su se kuhali.

Na laganoj vatri miješati maslo, brašno, 250 ml sačuvane vode. Kada se stvori baršunasti umak dodati kravlji sir, muškatni oraščić, sol, papar, ljutu papriku dok se ne sjedini. Tim umakom preliti šparoge i krumpir, posuti šunkom, peći 20 minuta na 200 stupnjeva, posuti sirom i prezlama, i peći još deset minuta.

3.Fuži s divljim šparogama i kozicama

Skuhati fuže, šparogama odstraniti tvrdi dio. Na maslinovom ulju zažutiti češnjak, dodati šparoge, pirjati pet minuta. Dodati maslo, kozice, pirjati tri minute. Preliti preko ocijeđenih fuža.

4.Rižoto od šparoga

Na ulju dinstati luk i vrhove šparoga, dodati rižu, miješati uz podlijevanje bijelim vinom, začiniti sa soli, paprom, peršinom. Pred kraj dodati šafran, vrhnje,maslo i ribani parmezan.

5.Pašteta od šparoga

Od šparoga se mogu raditi i umaci, idu i u pite, juhe, mogu se koristiti i kao prilozi, vole i tostirani kruh, a odlične su i kao paštete. Za njenu pripremu treba odrezati mekane dijelove šparoga i dobro ih oprati. Staviti šparoge u malo kipuće vode, dodati sol, maslo, šećer da ugusti, prokuhati,smiksati štapnim mikserom. Jednostavno i ukusno.

6.Njoki sa šparogama


Na ulju zažutiti bijeli luk i češnjak, dodati šparoge, naliti vino i nastaviti dinstati. Kada vino ishlapi dodati vrhnje za kuhanje i kuhati dok se umak ne reducira. Začiniti. Sa strane skuhati njoke, procijediti ih, preliti pripremljenim umakom od šparoga i po želji posuti parmezanom.

7.Čaj od šparoga

Kažu stari ljudi kako šparoge zdravljem mogu nahraniti tijelom, ali i očistiti život od nakupljenih otrova, loših tvari. Za tako nešto je idealan napitak, čaj od šparoga, koji se vrlo lako priprema. Za njega trebaju upravo oni tvrđi, drvenastiji dijelovi šparoga koji su možda pretvrdi za jela, ali su zato idealni za čaj.

U vrelu vodu treba dodati dijelove šparoga odbačene nakon čišćenja. Kuhati 15 do 20 minuta. Procijediti i po želji zasladiti domaćim medom, te u laganim gutljajima piti tijekom dana. Čaj od šparoga je odličan za detoksikaciju tijela, posebice za uro-genitalni trakt.

Tanja Šimundić Bendić, foto: arhiva cropix
#šPAROGE

Izdvojeno