StoryEditor
GastroNakon cjelojutarnjeg kupanja

Danas ste lijeni za kuhanje? Ne morate rezuckati povrće za salatu, iako donosimo recept za savršenu; Ove dvije namirnice spasit će vas po povratku s plaže

Piše J. V.
31. kolovoza 2019. - 17:07
shutterstock_503271451

Ako zadnji pravi ljetni vikend provodite kako i treba - negdje na šljunčanoj plaži, ispod borova i metar od mora, a vrućinu ubijate skokovima u plavetnilo, ne morate ni naglašavati da vam se "ništa (drugo) ne da". Savršena ljetna letargija zahtjeva upravo nimalo truda i kad je riječ o hrani i pripremi namirnica.

Ukoliko ste ponijeli od kuće kruh i paštetu, imate medalju od nas. Doći će već jesen, bit će vremena za "kužinavanje", juhe, lešo meso i pite. No ako vam se nakon povratka s plaže omili pojesti jedan kvalitetan obrok, donosimo upravo recept za takav.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Farmdrop (@farmdrop) on

Savršena, klasična grčka salata, a recept po svim pravilima struke. Količine su dovoljne za četvero ljudi kao prilog, a ako će vam upravo ova salata biti "glavno jelo", dvoje mogu dijeliti količinu i biti sitni nakon lagane večere.

A možete se praviti i da ste se upravo vratili sa Santorinija.

Sastojci:

- 4 velike rajčice, narezane nepravilno na veće komade

- 2 krastavca (oguljena), narezana na komade ili ploškice

- 1/2 crvenog (ili ljubičastog) luka, jako tanko narezanog

- otprilike 16 maslina

- 1 žličica sušenog origana

- 100 g feta sira

- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Марина • Фуд-фотограф Москва (@maridol777) on

Moguće da ste nakon cjelojutarnjeg kupanja preumorni za rezuckanje i pranje povrća. U tom slučaju, poslužite se "trikom" celebrity kuhara. Narežite feta sir na deblje ploškice, polijte ga maslinovim uljem, pospite origanom i s nekoliko maslina. Uživajte u snacku dok smišljate što "zapravo" kuhati za večeru. 

 

Nutritivni profil maslina

O nutritivnim vrijednostima maslina svaki će nutricionist imati pozitivne informacije, piše BBC.

Pet maslina ima svega 30 kalorija, a iako su gotovo 80% načinjene od vode, imaju visoki udio mononezasićenih masnih kiselina koje pomažu u smanjenju upalnih procesa u tijelu i sprječavaju rizik od srčanih bolesti.

Imaju nizak udio ugljikohidrata (na 20g samo 1.25g), a obiluju vitaminom E, željezom i kalcijem.

Vitamin E je moćan antioksidans, a kalcij jedan od najvažnijih minerala u tijelu - gradi kosti i zube, regulira kontrakcije mišića i osigurava uredan dotok krvi.

Kako one u teglicama sadrže visok udio soli, ne preporučuje se ipak pretjerivanje u njima - do desetak dnevno bi trebalo biti u redu.

 

Izdvojeno

15. kolovoz 2020 05:20