Mozaik Gastro

RECEPT DO U DETALJ

Obožavani hrvatski kvizaš otkrio kako se danima 'ubija od papanasa'! Niste nikad čuli za to? Preslasni desert nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, vjerujte da ćete ga još večeras pržiti

RECEPT DO U DETALJ

Dean Kotiga, jedan od najzanimljivijih i najsimpatičnijih kvizaša koje je Hrvatska dala, već danima uživa u Rumunjskoj. O svojoj avanturi svjedoči u objavama na Twitteru, na kojemu je danas pratitelje obavijestio kako se već četvrti dan - ubija Papanasima!

"Četvrti dan misije 'svaki dan do smrti po jedan papanasi za bržu smrt'!" - naveo je, naime, uz fotografiju tog senzacionalnog deserta, kojega je strasno zavolio svatko tko je nogom kročio u Rumunjsku.

Ipak, recept za Papanase, ili Papanaš, kako ih zovu u njihovoj domovini, na mala vrata se probio i među sve zaljubljenike deserata i tijesta u Hrvatskoj, s posebno deserata sa "pufastim" tijestom, kakvih je dabome nemali broj.

A Papanasi baš to utjelovljuju. Najsličniji su krafnama, ali znatno bogatiji okusom i sočniji, što mogu zahvaliti svježem siru s kojim se pripremaju. Poslužuju se vrhnjem i, po mogućnosti, domaćim džemom.

Ono što papanase razlikuje od običnih krafni jest to što se rade u dva dijela. Donji dio izgleda kao obična krafna s rupom, a gornji je ustvari kuglica napravljena od tijesta za krafne.

Sve se prelije vrhnjem i džemom i poslastica za, doslovno, "polizat' prste" spremna je za guštanje.

Papanasi su i jedna od onih slastica koja će oduševiti iznenadne goste.

Sastojci:

500 g svježeg kravljeg sira

2 jaja

1 žličica ruma za kolač

70 g šećera

vanilin šećer

250 g glatkog brašna

prašak za pecivo

kiselo vrhnje

domaći džem (šljive, višnja, borovnica...)

 

Postupak:

Svježi sir pomiješajte s jajima, rumom i oba šećera, pa izmiksajte u glatku smjesu. Ako je sir prevlažan, možete ga malo ocijediti da izađe višak tekućine.

Dodajte brašno i prvo žlicom, a potom rukama, izmijesite tijesto.

Bit će malo gnjecavo i ljepljivo, pa dodajte brašna po potrebi.

Tijesto podijelite na 9 komada i oblikujte ga u kuglice.

Od 8 kuglica napravite "okrugle prstene" (da dobijete 8 "prstena" s rupom), a od zadnje kuglice tijesta oblikujte 8 kuglica.

Zagrijte ulje za prženje (ubacite komadić tijesta, ako se digne na površinu, ulje je spremno) i pržite pripremljene prstenove i kuglice dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Ispržene papanase stavite na papirnate ubruse da upiju višak masnoće.

Poslužite ih na način da na tanjur najprije stavite "prstenasti" oblik, prelijete ga vrhnjem pomiješanim sa žlicom šećera, pa vrhnje prelijete džemom i sve poklopite pečenom kuglicom.

Papanaš seu Rumunjskoj nalazi na meniju gotovo svakog restorana. Postoje dve vrste papanaša, oni koji se prže i oni koji se kuhaju.

Kuhane se spremaju kaoknedle sa šljivama ili bez punjenja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VatraRegala (@vatraregala) on

Naslovnica Gastro