Mozaik Gastro

Nešto novo

Sve što znate o kuhanju manistre past će u vodu: recept za jelo od par sastojaka teški je hit, a sve je počelo raspravom u koju su se uključili i poznati kuhari

Nešto novo

Posljednjih dana se na društvenim mrežama povukla rasprava gdje bi svatko zaključio da prostora za to nema. Riječ je o kuhanju tjestenine, a pitanje je sljedeće - može li se "manistra" pripremiti na način da počnete od njenog uranjanja u hladnu vodu?

Jer vjerojatno ste kao i velika većina stanovnika na svijetu tjesteninu navikli kuhati u kipućoj vodi. No i prilično jednostavna je opaska na Twitteru, jednog jedinog korisnika na račun toga kako njegova djevojka priprema omiljeno talijansko jelo, uspjela izazvati tešku raspravu.

Ona ju, naime, uranja od samog početka u hladnu vodu, tek potom čeka da ona zakuha.

"Moja djevojka je upravo stavila nekuhanu tjesteninu u hladnu vodu, a nakon što sam joj rekao da bi ipak trebala pričekati da ona zakuha, rekla mi je 'doslovno su svi muškarci isti'", požalio se korisnik.

A ako ste pomislili da su se eksperti u talijanskoj kuhinji uhvatili za glavu, iznenadit će vas da su u obranu prozvane cure stali brojni, pa i neki poznati, kuhari. Među njima su, piše magazin People, i J. Kenji Lopez-Alt te Alton Brown, voditelj emisije "Good Eats" na kanalu Food Network.

"Osim ako ne kuhate svježu tjesteninu ili posebnu sušenu, njena metoda je sasvim u redu", pripomenuo je prvi kuhar, a drugi podvukao:

"Ja svu svoju tjesteninu kuham baš tako, u hladnoj vodi".

Ranije je Brown o svojoj tranziciji na hladnu vodu kad je riječ o kuhanju tjestenine pisao i ovo: "U to vrijeme nisam još bio razvio instinkt da preispitam klasično ustaljene poteze u svojoj glavi. A iako ovime riskiram da me ikada puste u Italiju, više mi se sviđa okus špageta koje počnem pripremati na hladno...".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jake Cohen (@jakecohen) on

I njegov kolega Lopez-Alt izrazio je oduševljenje umakom koji se stvori kad se omiljeni ugljikohidrat priprema u maloj količini hladne vode. I video koji je trenutno hit na Instagramu potvrđuje to - savršeni recept za "cacio e pepe" manistru, špagete s malo sira pecorina, soli i papra, počinje upravo na taj način, a detalje možete pogledati u videu.

Prazan frižider, a treba skuhati ručak? Ne brinite, za ovo popularno i ukusno jelo trebaju vam samo tri stvari, sigurni smo da ih imate u kuhinji

Način pripreme: Špagete stavite u tavu i prelijte sa šest čaša hladne vode. Pustite da zakuhaju, posolite, a u odvojenoj posudi pripremite tri žlice m,alsinova ulja, dvije žlice maslaca i žličicu crnog papra- Sjedinite u smjesu dok ne zavrije, a zatim dodajte u tjesteninu koja se kuha. Pojačajte vatru i dodajte parmezan i pecorino sir, miješajte dok se ne zgusne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shay Spence | Cruise & Amuse (@theshayspence) on

Naslovnica Gastro