Mozaik Gastro

jesenski adut

Za ovim slasnim zalogajima svi će poludjeti! Djeca će ih tamaniti, a možete ih začas pripremiti kao lagani večernji obrok za neočekivane goste; Jeftino je i sve imate doma

jesenski adut

Impresivni podaci kažu da u svijetu postoji približno 20 tisuća vrsta jabuka, koje se međusobno razlikuju po boji, okusu, slatkoći i kiselosti te konzistenciji i sočnosti.

Jabuka je, naime, najrasprostranjenija voćna vrsta na svijetu i samim time cijenom je među najpovoljnijima.

Ako ste, k tomu, sretnik koji je u prilici uživati u sočnim zalogajima domaćih jabuka, možete biti sigurni da ćete se bogato "filovati"  vitaminima A, B i C te mineralima poput željeza, kalija, fosfora, silicija.

Jabuka potiče imunološki sustav organizma i veoma je učinkovita u borbi protiv virusa, bakterija i razornog utjecaja slobodnih radikala. Potiče i regulira probavu jer sadrži pektin i celulozu, stabilizira crijevnu floru te pomaže kod poteškoća s probavom, posebno proljeva i opstipacije.

Od jabuka se može raditi mnogo toga, sokovi, ocat, džemovi, a mi danas donosimo jednostavan i neodoljiv recept za "kolutiće s cimetom".

Potrebno vam je:

- 5 zrelih jabuka

- 2 jaja

- prstohvat soli

- 200 g brašna

- 100 g šećera

- 2,5 dl suhog bijelog vina

- 2 žlice limunovog soka

- 2 žlice kristalnog šećera

- žličica cimeta

- ulje za prženje


Priprema:

1. Odvojite bjelanjke od žumanjka. Bjelanjke istucite s malo soli u čvrsti snijeg.

2. Izmiješajte žumanjke, šećer, brašno i vino, pa nježno dodajte snijeg.

3. Jabuke ogulite, odstranite im sredinu, narežite na kolutove i poštrcajte limunovim sokom. Zatim ih umačite u tijesto i pecite na ugrijanom ulju s obje strane dok ne dobiju zlatno žutu boju.

Izvadite i položite na papirnati ručnik da upije višak masnoće.

4. Kolutove pospite mirisnom mješavinom šećera i cimeta.

Uživajte!

Naslovnica Gastro