Mozaik Gastro

GASTRODROM

Eliminira toksine, potiče um i niskokaloričan je, za male novce od njega možete dobiti vrhunski doručak i prvoklasnu juhu, evo recepata bez kuhanja za hit namirnicu mjeseca

GASTRODROM

Sezona je krastavaca, a većina vas ga voli zbog niza razloga. Savršen je u salatama, hladnim juhama, dat će odličnu aromu vodi... Osvježava i rehidrira za vrijeme vrućina, daje energiju i eliminira toksine.

Dakako da je niskokaloričan, a time i saveznik vašoj liniji – jedna šalica svježeg krastavca sadrži samo 14 kalorija.

Krastavci se odlično slažu s drugim povrćem (tradicionalno se kombiniraju s rajčicom, paprikom, lukom i češnjakom), maslinovim uljem, limunovim sokom, octom, jogurtom, vrhnjem, koprom, metvicom...

Ako to do sada niste znali, krastavac potječe iz Azije, gdje su ga pili kao osvježavajući sok tijekom vrućih ljetnih dana. Ondje se uzgajao već 5000 g. pr. Kr., a srodnici su mu tikva i lubenica.

Njegova ljekovita svojstva bila su poznata liječnicima još u doba starog Egipta. Veliki udio vode čini krastavac odličnim diuretikom, učinkovito uklanja nakupljene toksine, potiče rad bubrega i žuči. U kombinaciji s dijetalnim vlaknima, koje i sam sadrži, potiče rad debelog crijeva i štiti organizam od kancerogenih tvari.

Minerali i vitamini koje sadrži krastavac važni su za budnost i jasnoću uma. Zbog svega ovoga vrlo ga je pametno konzumirati.

Smoothie s krastavcima

​Sastojci:


- 1/2 šalice bademova mlijeka

- 1/2 šalice soka od jabuke

- 1/2 krastavca

- 1/2 banane

- 1/2 šalice jagoda

- 1/2 šalice ananasa

- 1 šalica špinata

Priprema:

Stavite sve sastojke u blender i dobro izmiješajte.



Zeleni gazpacho

Sastojci:


- 1 veliki krastavac za salatu

- 6 žutih rajčica

- 2 mlada luka

- 1 češanj češnjaka

- 60 ml octa

- 60 ml maslinova ulja + malo za posipanje

- 80 g sjemenki suncokreta

- 1/2 zelene čili papričice

- morska sol

- crni papar

- 1 čajna žlica meda ili šećera (prema želji)

Priprema:

Krastavac narežite na komade, a jednu šaku ostavite za strane za ukrašavanje. Rajčicu narežite na četvrtine, očistite mladi luk i ogulite češnjak.

Krastavac, rajčicu, mladi luk, češnjak, korijandar, ocat, ulje, sjemenke suncokreta i čili miješajte u električnoj miješalici dok se smjesa ne pretvori u glatki pire. Posolite i popaprite. Prema želji dodajte med ili šećer i pustite da odstoji najmanje 30 minuta u hladnjaku.

Juhu ukrasite komadima krastavaca i pokapajte s nekoliko kapi maslinova ulja te tako poslužite.


Juha od vrhnja i krastavaca

Sastojci:


- 1 veći zeleni krastavac

- 2 češnja češnjaka

- 3 žlice ulja

- 100 g oraha

- 4 čaše jogurta

- 1/8 l kiselog vrhnja

- sol, papar

- kopar

Priprema:

Krastavac ogulite i narežite na kockice ili naribajte na ribežu. Malo ga posolite i stavite u hladnjak. U mikser stavite češnjak, ulje, orahe i jogurt te dobro izmiksajte. Dodajte kiselo vrhnje, sol i papar prema ukusu.

U mješavinu dodajte krastavce, dobro promiješajte, te pospite sjeckanim koprom i nasjeckanim orasima.

Naslovnica Gastro