Mozaik Gastro

jelo koje se ne zaboravlja

Ma kakva pizza, ljeti će vam više prijati ovaj starinski, dalmatinski specijalitet! Pun je mediteranskih okusa i predobar uz čašu vina, a zgodna je i plažna marenda

jelo koje se ne zaboravlja

Baš ste ste uželjeli pizze? Ili zapravo samo želite nešto pečeno, hrskavo, sočno i puno ljetnih okusa? Koji god da je vaš odgovor, pokušat ćemo vas nagovoriti da isprobate recept koji donosimo u nastavku.

Jelo je starinsko, dalmatinsko, premda mu korijeni, tvrde upućeni, sežu u grčku ili možda rimsku kužinu. To se vjerojatno odnosi na verziju bez pomidora, jer, kao što znamo, oni su nam stigli tek nakon otkrića Amerike. Da, jelo se sprema u dvije verzije, kao, tvrde poznavatelji, rezultat davnašnje zavade između dva otočka mjesta, pa  tako postoje komiška i viška. Pogača, naravno!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Izgubljeni Recepti (@stariizgubljenirecepti) on

Vjerujemo da ćete uživati u njoj, fina je i vruća i hladna, kao obrok ili pratnja čaši dobrog crnog vina. Još jedan veliki plus joj je što se, s obzirom da je 'poklopljena' da lako prenositi pa je savršena marenda na plaži ili izletu brodom. Evo recepta za komišku. Zašto baš komišku? Jer je vrime od poma!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Izgubljeni Recepti (@stariizgubljenirecepti) on

Komiška pogača

1 kilogram brašna
pakiranje svježeg kvasca
1 decilitar maslinovog ulja
500 mililitara mlake vode
slane srdele ili inćuni
600 grama kapule
400 grama pelata ili pola kilograma rajčica
sol, papar

Zamutite kvasac u vodi i ostavite ga da se digne pa zamijesite tijesto kao za kruh. Nakon otprilike pola sata podijelite ga na dva dijela. Prvu polovicu razvaljajte i stavite u nauljenu roštijeru pa napunite nadjevom.

Za nadjev na malo maslinova ulja prodinstajte kapulu narezanu na kolute pa joj dodajte pome. Koristite li friške, prethodno ih ogulite i ocijedite. Prokuhajte dok se malo ne zgusne.

Začinite nadjev pa ga rasporedite na tijesto. Po njemu stavite slane srdele ili inćune pa poklopite drugom polovicom tijesta. Rubove tijesta podvrnite i izbockajte pogaču vilicom pa pecite na 180°C oko pola sata.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivan Zoldos (@ivanzoldos) on

Naslovnica Gastro