Mozaik Gastro

Za živce

Mlijeko vam je teško za želudac, a bojite se za zdravlje kostiju? Ako ste u 'najboljim godinama', obavezno u jelovnik uključite ove namirnice, poboljšavaju krvnu sliku

Za živce

Mlijeko i mliječni proizvodi skupina su namirnica koju ne izbjegavaju samo oni koji su se odlučili za veganski način prehrane. Laktoza iz mlijeka mnogima teško pada na želudac, pa ju neki iz prehrane u potpunosti pokušavaju istisnuti.

No poznato je da takva hrana sadrži kalcij, a nutricionisti upozoravaju i na važnosti raznovrsne prehrane. Stoga nemojte misliti kako je prestanak konzumiranja jedne skupine namirnica "bezopasan" - nutrijente je potrebno nadoknaditi, upozorava portal Health.

Kalcij ne gradi samo kosti i jake zube, već je potreban i kako bi se razvili mišići, ali i kako bi živci funkcionirali na ispravan način. Odrasli trebaju oko 1.000 miligrama dnevno, naročito oni u "najboljim godinama" zbog opasnosti od osteoporoze. Toliko je moguće unijeti punom čašom mlijeka, no ako ga ne konzumirate, pobrinite se da se na vašemu tanjuru nađu sljedeće namirnice:

1. Raštika

Tanjur "lešo" raštike itekako zadovoljava potrebu za dnevnim unosom kalcija, a uz to je ova biljka prepuna vitamina A. Naši stari su se zaklinjali u njene ljekovite sposobnosti, a pronaći ćete i hrpu recepata koji će ju iz "dosadne" klasike pretvoriti u zelenilo koje morate imati na tanjuru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @catchtheseplates on

2. Brokula

Brokula osim kalcija sadrži na 100g gotovo duplu količinu vitamina C od naranče. Pazite da ju ne prekuhate, jer u tom slučaju dosta nutrijenata ostaje u vodi - najbolje ju je skuhati kratko na pari, posoliti, popapriti i uživati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PBN Food (@pbnfood) on

3. Kelj

Ne nazivaju uzalud ovo povrće "superhranom". Toliko je tražen da su trgovine zdrave hrane preplavila pakiranja "zdravog" čipsa od kelja. No ako želite njegovu punu moć na zdravlje, osjetit ćete ju najbolje pripremanjem kuhanog kelja. Kombinirajte ga s komadom mesa i uživajte u jeftinom i kvalitetnom ručku, uz to - prepunom kalcija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maude L'Heureux (@maudinette2013) on

4. Smokve

Nije još sezona, ali mogu i suhe. Ukusne su i zdrave, a mnogima u Dalmaciji razlog što se vesele kolovozu, smokve sadrže dovoljno magnezija i kalcija da vas "refaju" i kad su mišići najumorniji, a pomažu stoga i zdravlju kostiju. Uživajte u njima, radite deserte ili ih jedite direktno sa stabla, po želji...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jacki (@figgindelicious) on

5. Naranče

Jedna velika naranča sadrži otprilike 74 miligrama kalcija, ali ova je voćka uz to bogata vitaminom C, vlaknima i antioksidansima. Citruse je najbolje konzumirati ujutro, iscijedite ju ili pojedite kao dodatak doručku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BLENDED Smoothie & Juice Bar (@blendedbars) on

6. Srdele

Srdele ili čak sardine iz konzerve odličan su odabir za početnu namirnicu kad je u pitanju ručak. Ova zdrava plava riba obiluje kalcijem, a uz dozu lešo povrća imate kombinaciju koja definitivno utječe na poboljšanje krvne slike. Sardine sadrže i vitamin D, prijeko potreban za zdravlje kostiju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marc (@marcespolet) on

7. Losos

Portal Health piše kako se možete odlučiti i za onaj u konzervi - samo jedna porcija sadrži preko 200 miligrama kalcija. Smrznuti je pak uvijek bolja opcija, možete ga pripremiti u pećnici na papiru za pečenje ili na tavi, a sadrži i omega-3 masne kiseline prijeko potrebne za zdravlje kostiju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cook's Country (@cookscountry) on

8. Bijeli grah

Osim što su dobra opcija vegetarijancima i svima koji su se odlučili za izvore proteina koji nisu na mesnoj bazi, grahorice obiluju vitaminima i mineralima. Sadrže vlakna i željezo, a uz to obiluju kalcijem, bijeli grah ponajviše.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Becca @ Easy Cheesy Vegetarian (@easycheesyveg) on

9. Tofu

Probali ste ga i smučilo vam se? Možda ste ga samo pripravili na pogrešan način. Postoje razne vrste sojinog sira, a unaprijed začinjeni tofu odličan je ako ga samo malo ugrijete na tavi, dok ne pusti okuse. Začinite ga octom, solju i paprom, uljem, dodajte u slatu i uživajte u ukusnom obroku punom kalcija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valerie (@vegantraveleats) on

10. Bademi

Mnogi kažu da su bademi najbolji orašasti plodovi za zdravlje, a svojoj "potpunosti" kad je tablica nutrijenata u pitanju pridodaju i slatki okus. Šaka badema dnevno neka vam postane omiljena grickalica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lark Fine Foods (@larkfinefoods) on

Naslovnica Gastro