Mozaik Gastro

tako je lako...

Ne volite kiselu šalšu od poma? Zaboravite šećer i čudne zaslađivače, evo kako najdražem toću možete popraviti okus; Otkrivamo i trik za posebnu, bogatu aromu

tako je lako...

Šalšu od poma, mnogima najdraže ljetno jelo, svatko radi - i voli - na svoj način. Pa jedni vole da je pomno pasirana, drugi vole 'šporku', nekima je draža pikantnija, drugima, opet, sasvim blaga. A tek je po pitanju kiselosti teško postići konsenzus!

Ako pri kuhanju umaka od rajčica ne štedite na šećeru, razmislite ipak o alternativi. Nemojte odmahivati rukom u stilu 'Ma neš' ti, malo cukra', probajte zbrojiti koliko ste šećera od jutros konzumirali: ne izostavite kavu, možda čak i sok, da ne spominjemo pecivo za marendu, kao i ono čime ćete se posladiti nakon ručka ili na plaži. A što je tek s kutijom keksa ili sladoleda koja čeka da je se prihvatite kad se večeras zavalite pred TV...

Svi obožavaju manistru na pome, ali jeste li sigurni da znate kako se radi? Pronašli smo originalni recept, ne uključuje sastojak kojeg svi stavljamo, a evo i u čemu je posebna tajna

Ovakvu manistru na pome još niste jeli! Neodoljive je arome, a gotova za 15 minuta: nećete morati dežurati uz špaher, a šporkat ćete samo jednu teću

Šećer je uistinu teško zaobići, jer osim u spomenutim gulozarijama ima ga i u hrani u kojoj ga uopće ne očekujete, poput kečapa, majoneze, kiselih krastavaca, slanih krekera, voćnih jogurta, kruha, proteinskih praškova i još toliko drugih kupovnih proizvoda da je popriličan izazov pronaći one koji ga ne sadrže. Stoga bar kad sami spremate hranu pokušajte izbjeći šećer, ako je moguće, a kod pripreme omiljenog ljetnog toća za manistru to je moguće i zapravo vrlo lako.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alberto Bernardini (@chef_albertobernardini) on

Ne trebaju vam ni stevija ni neki od umjetnih zaslađivača s nazivima koji lome jezik, sve što će vam biti potrebno je mrkva. Potrudite se samo da je malo slađa, a takva je manje više svaka svježa, domaća i ne brinite, nema straha da će vam u šalši ostaviti ni čudnu aromu poput stevije i zamjenskih zaslađivača.

Više je metoda za korištenje mrkve u šalši od poma. Možete ju narezati na kockice i ubaciti zajedno s kapulom da se malo prodinsta, a možete ju i naribati pa dodati kasnije, s rajčicama, bilo da koristite svježe ili konzervirane. Neki vole kapulu, mrkvu i dio poma samliti u blenderu. Odaberite što vam je drago, a mrkva će vašem umaku, osim slatkoće, dodati i gustoću. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arianna Pellegrino (@sibilladistelle) on

Ako se želite uistinu potruditi i dati svom umaku od rajčica posebnu aromu, otkrit ćemo vam jedan trik. Očišćene mrkve ispecite u komadu u pećnici da se karameliziraju i omekšaju pa ih vilicom zgnječite u pire i ubacite u šalšu malo prije nego je gotova. Na ovaj način u šalšu možete dodati i kuhane, a za umak od dvije manje konzerve rajčica trebat će vam 3 veće mrkve.

Naslovnica Gastro