Mozaik Gastro

GASTRODROM

Vratili ste se s plaže, hitno vam treba brzi ručak? Donosimo tri prijedloga za super obrok s hit namirnicom: potiče probavu, eliminira toksine, pomaže srcu, pa što ćete više...

GASTRODROM

Leća je izuzetno zdrava i nutritivno bogata biljka iz porodice mahunarki, potječe s Bliskog istoka, a jeli su je još i naši preci iz razdoblja neolitika. Leća je, nakon soje, povrće s najvećim udjelom bjelančevina, zbog čega predstavlja važnu ulogu u prehrani.

Odlično se slaže s rajčicom, lukom, češnjakom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem te ovčjim i kozjim sirom. Slaže se i uz širok spektar začina, počevši od mažurana, lovora i majčine dušice pa do kumina, kurkume i raznih mješavina karija.

Riječ je o najslađoj i najsvježijoj leći na tržištu. Postoji nekoliko vrsta leće, no crvena leća je najlaganija i lako probavljiva mahunarka koju ne treba namakati, a dovoljno ju je kuhati otprilike 15 do 20 minuta. U 100 grama leće ima oko 350 kalorija, nalazi se 60 posto ugljikohidrata i 26 posto proteina.

Bogata je mineralima i vitaminima te vlaknima, potrebnima za zdravlje organizma, posebno prilikom posebnog režima prehrane. Vrlo je zasitna pa tako može spriječiti glad i prekomjerno konzumiranje nekih drugih namirnica. Također, je namirnica koja se sporo razgrađuje, pa neće uzrokovati nagle osjećaje gladi.

Može se jesti samostalno, kao prilog ili na salatu, a evo i nekoliko gastronomskih prijedloga.

10 razloga zašto je trebate jesti

- potiče probavu

- prirodni je laksativ

- eliminira toksine

- daje vitalnost i energiju

- stimulira rad srca

- opušta krvne žile čime se povećava cirkulacija krvi

- revitalizira organizam

- podupire imunološki sustav

- pomaže u iskašljavanju

- njeguje i pročišćava kožu


Gusta juha od crvene leće i mrkve

Sastojci:

- 1 šalica za čaj crvene leće

- 2-3 veće mrkve

- 1 komad korijena celera

- 1 veći luk

- curry

- chilli u prahu

- crvena paprika u prahu

- sol

- papar

- maslinovo ulje

Priprema:

Leću operite pa ocijedite vodu. Ogulite i narežite povrće, zatim ga dinstajte na maslinovu ulju uz dodatak curryja, soli, chillija, crvene paprike. Kada se povrće dinstalo 2-3 minute, dodajte leću pa prekrijte vodom (300 ml) za početak.

Neka se kuha 15-ak minuta, odnosno dok povrće malo omekša da se može izraditi štapnim mikserom. Kada je gotovo, sve smiksajte u kremastu masu.


Riža s crvenom lećom na libanonski

Sastojci:


- 3 žlice maslinova ulja

- 4 kapule

- 2 - 3 češnja češnjaka

- korijander

- žlica kurkume

- klinčića

- 3 šalice povrća po želji

- šalica crvene leće

- šalica basmati riže

- 4 - 5 rajčica

- 1 krastavac

- 1 jogurt

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckanu kapulu, češnjak i začine, dinstajte dok kapula ne omekša. Dodajte mix povrća i crvenu leću, zakuhajte, zatim smanjite vatru i dinstajte desetak minuta. Dodajte rižu, ponovno zakuhajte, nakon toga smanjite vatru na srednje jaku, stavite poklopac i kuhajte dok se tekućina ne apsorbira i dok riža i leća ne omekšaju, oko 20 minuta.

U međuvremenu zagrijte ostatak maslinova ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani luk i dinstajte dok luk ne omekša i dok se smjesa ne počne lagano karamelizirati, oko 20 minuta. Prelijte rižu i leću maslinovim uljem i lukom, po želji.


Umak od crvene leće
Sastojci:

- 10 žlica crvene leće

- 3 žlice maslinova ulja

- pola glavice luka

- 1 crvena paprika

- 2 češnja češnjaka

- 1 šalica umaka od rajčice

- origano

- papar

- curry

Priprema:

Skuhajte leću u vodi, ocijedite i zgnječite. Zatim dodajte ulje i popržite oko 5 minuta. Dodajte nasjeckani luk, nasjeckanu svježu crvenu papriku i češnjak pa nastavite pržiti još 5 minuta.

Dodajte malo vode, promiješajte i na kraju dodajte umak od rajčice, papriku u prahu, curry te posolite i popaprite i kuhajte još desetak minuta.

Naslovnica Gastro