Mozaik Gastro

NEMOJTE DA VAM POKVARI RUČAK

Posuđe vam smrdi po 'friškini' i nakon što se opralo? Miris oko kojeg izbijaju svađe lako ćete potjerati pomoću par vrlo jednostavnih, a učinkovitih trikova

NEMOJTE DA VAM POKVARI RUČAK

Miris friškine u mnogim je familijama vječan kamen smutnje: jednome se od njega okreće želudac, a drugome nikako nije jasno u čemu je problem i zašto ovaj osjetljivijeg nosa pozeleni kad pomiriše tek oprani pjat.

Friškinom se naziva neugodan miris po ribi ili jajima, koji se čak i nakon pranja zna tvrdoglavo zadržati na posuđu, kuhinjskom priboru i površinama, čak i ako nisu bile u izravnom doticaju s jajima, piletinom ili ribom, a ako se suđe pralo u perilici, cijela 'tura' zna poprimiti ovu neugodnu aromu.

Svima kojima smeta miris na friškinu dobro će doći ovi savjeti.

- suđe koje je bilo u doticaju s ribom, piletinom ili jajima prije pranja dobro isplahnite u hladnoj vodi, a sve ostatke hrane dobro istrljajte

 - dobro očistite spužvicu s kojom ste se služili prije nego njom počnete prati drugo suđe ili brisati kuhinjske površine (najpametnije vam je ostatke i tragove hrane ostrugati četkicom)

- perete li suđe u perilici, ulijte u nju malo alkoholnog octa ( u nedostatku će poslužiti i vinski), možete ga i pošpricati po suđu uz pomoć bočice s raspršivačem, a možete i njime natopiti spužvicu pa ju ubaciti u stroj

- nakon pranja iduće ture suđa perilicu dobro očistite, po mogućnosti sodom bikarbonom i limunovim sokom jer učinkovito tjeraju neugodne mirise.

Naslovnica Gastro