Mozaik Gastro

4 jednostavna rješenja

Radovali ste se lijepom ribljem obroku, kad vas je zgrozilo ružan okus: otkrivamo najbolje trikove protiv te neugodne, ali nimalo rijetke pojave

4 jednostavna rješenja

Kupili ste ribu, potrudili se oko pripreme, i baš kad ste se spremali uživati u finom obroku, sve vam je pokvario neugodan okus?  Guštanje su vam pokvarile bakterije koje su se namnožile u pogrešno pohranjenoj ribi ili je riječ o neugodnoj prirodnoj aromi nekih vrsta (ili vrsta koje nam, nažalost, znaju podvaliti), a kako tome doskočiti objasnili su autori knjige Cook's Science.

Ako se riba ne priprema odmah nakon što je ulovljena, u njoj se razvija prepoznatljiv 'riblji' miris, koji može pokvariti okus, premda je meso i dalje preporučljivo za konzumaciju. Ovome možete doskočiti tako da ju pojedete što prije nakon kupovine ili ulova, a ako ju nećete jesti isti dan, pazite kako ćete ju pohraniti. Držite ju u najhladnijem dijelu hladnjaka i oko nje ostavite dovoljno prostora za cirkuliranje zraka. Pripazite i prilikom kupovine pa birajte ribe jedrog mesa i bistrog oka, a kupujete li zamrznutu, obratite pažnju na to da je omot neoštećen i da na njemu nema većih kristalića leda koji ukazuju na to da je više puta odmrzavana.

Bojite li se da će riba ipak imati neugodan okus, prije termičke obrade primijenite jedan od ovih trikova.

1. Namakanje u mlijeku - ova je metoda osobito pogodna za vrste koje imaju prepoznatljiv, neugodan okus poput morskog psa, a koristi se zato što mliječni proteini iz ribe izvlače spojeve koji uzrokuju neugodnu aromu. Potopite cijelu ribu mlijekom, ostavite da se namače 20-ak minuta pa ju dobro obrišite i pripremite kao i inače.

2. Prelijevanje limunovim sokom - limunov sok neutralizira mirise, a ribi će dati ugodnu, svježu aromu. Pazite da vam dok cijedite limun na ribu ne dospiju koštice, jer bi mogle zagoriti tijekom pripreme.

3. Namakanje u kvasini - ova je metoda prikladnija za velike ribe poput tune, a djelovanje joj je isto kao u prethodno navedenih

4. Začinsko bilje - nasjeckajte petrusimul, ružmarin ili neko drugo začinsko bilje po želji, dodajte mu sitno sjeckani češnjak i time napunite riblju utrobu

Naslovnica Gastro