Mozaik Gastro

ljetna spiza

Ako balancane jedete samo pohane i na grillu, sigurno niste čuli za ovaj recept! Otkrivamo starinsko jelo nevjerojatnog okusa, savršeno ide uz manistru, palentu ili kao prilog mesu

ljetna spiza

Kako spremate balancane? Vjerojatno vam obično završe na grillu ili pohane, možda ih povremeno dodate šalši od poma, no vjerojatno ih ne spremate na ovaj način, a vjerujte nam, trebali biste. Jelo je iznimno aromatično i dosta jednostavno za pripremu, a riječ je o starom napolitanskom receptu za melanzane al funghetto ili mulignane a fungetiello, odnosno balancane na način na koji se spremaju gljive.

Posebnost je ovog jela što savršeno nadopunjuje druga pa ga možete dodati tjestenini ili riži, jako je fino s palentom i na bruschettama, a super se slaže i s pečenim ili lešo mesom. 

Evo recepta koji je najbliži starinskom originalu, dovoljan je za 4 osobe.

Melanzane al funghetto

600 grama balancana
200 gram cherry pomica
2 češnja češnjaka
1 žlica maslinova ulja
suncokretovo ulje za prženje
bosilja ili neki drugi začin, sol

Balancane narežite na kockice i popržite u nekoliko tura na suncokretovom ulju. Vadite ih šupljom žlicom i ocijedite na kuhinjskom papiru. Zatim u tavi s debljim dnom prodinstajte lagano zgnječene cherry pomice na maslinovom ulju. Kad su skoro gotove, dodajte im balancane, češnjak i začine. Još malo prodinstajte i jelo je gotovo.

Poslužite ga uz manistru, palentu, rižu, jaja, meso... za što god da se odlučite, obilato ga pospite parmezanom ili pecorinom.

Napominjemo da iz recepta možete izostaviti pome, ako vam nisu pri ruci i da je uputno balancane najprije posoliti da otpuste gorčinu, posebno ako su pune sjemenki.

Naslovnica Gastro