Mozaik Gastro

ZDRAVLJE U ZALOGAJU

Zašto bi uskrsni kolač trebao biti prekaloričan i zahtjevan za pripremu? Evo recepta za fenomentalno tortu koju ne treba peći i u kojoj možete uživati bez grižnje savjesti

ZDRAVLJE U ZALOGAJU

Mia Šoškić, kao pravi sladokusac, svakodnevno priprema slastice sa prirodnim sastojcima i to u svojoj kavani UpCafe u Splitu. Dio svojih znanja i vizija zdravih deserata prenosi na radionicama kuhanja, a sa čitateljima Slobodne Dalmacije podijelila je recept za zdravu sirovu tortu.

Uz malo mašte, njene savjete i prijeko potreban multipraktik, vaš uskršnji stol ove godine može poprimiti novo lice, boje i mirise, a svakako ćete članove vaše obitelji razveseliti novim okusima.

Evo Mijinog recepta, dobar tek!

Sastojci za bazu:

- 9 medjool datulja (ako nisu medjool potrebno ih je prije namočiti u toplu vodu)

- 1 šalica badema (ili oraha ili indijskih oraha)

- 1 žlica kokosovog ulja

Priprema:

Sve sastojke stavite u multipraktik i miksajte dok se ne usitne i počinju povezivati. Pritiskom rukom trebali biste moći povezati sastojke u jednu cjelinu.

Prebacite smjesu u nauljeni kalup (kokosovim uljem) te ravnomjerno poravnajte i utisnite u podlogu. Stavite u hladnjak.

 

Sastojci za kremu s limunom:

- 1 + 1/2 šalica namočenih indijskih oraščića

- 1/4 šalice tekućeg kokosovog ulja

- 1/4 šalice agavinog sirupa

- 1/2 šalice svježe cijeđenog soka od limuna

- 1/4 žličice kurkume 

- korica limuna

- 1 žličica psyliuma (prirodni zgušnjivač)

- po potrebi vode

Priprema:

Namočene indijske oraščiće procijedite i staviti u blender te im dodajte preostale sastojke. Miksajte sve dok se sastojci ne pretvore u gustu kremu bez ikakvih grudica (po potrebi dodajte vode).

Smjesu prebacite na bazu i dobro poravnajte. Stavite je u zamrzivač i krenite s pripremom kreme od borovnica.

 

Sastojci za kremu s borovnicama:

- 1 + 1/2 šalice indijskih oraščića

- 2 šalice borovnica (odleđenih i ocijeđenih ili svježih)

- 2 žlice kokosove kreme

- 1/4 šalice tekućeg kokosovog ulja

- 1/4 šalice agavinog sirupa

- 1/2 žličice vanilije u prahu 

- 1 žličica psyliuma (prirodni zgušnjivač)

Priprema:

Namočene i oprane indijske oraščiće stavite u blender s preostalim sastojcima. Blendajte sve dok ne dobijete gustu, kremastu smjesu (identičan postupak kao i za prvu kremu). Kada je krema gotova prebacite je na kremu od limuna i poravnajte.

Tortu stavite u zamrzivač i pustite minimalno četiri sata da se stisne ili u hladnjak preko noći. Prije serviranja obavezno je ostavite na sobnoj temperaturi 15-ak minuta. Ukrasite je po želji svježim voćem, goji bobicama ili kokosovim brašnom.

 

Naslovnica Gastro