Mozaik Gastro

ZA POLIZAT' PRSTE

Počeo je splitski Vikend restorana: jeste li raspoloženi probati pepeo od maslina?!

ZA POLIZAT' PRSTE

Još malo i evo nam Valentinova, a užežin njega, za sve one koji blagdan ljubavi žele proslaviti malo ranije, od danas počinje splitski Vikend restorana. Do nedjelje pod Marjanom i uz Cetinu, deset ugostiteljskih objekata nudi prigodnu ponudu, tri slijeda jela po slavljeničkim cijenama. Naravno, nije to nimalo lagan izbor.

Koga odabrati, za koji se jelovnik odlučiti kada se svaki od deset bisera svojski potrudio napraviti specijalni rezime. A da vam malo zapaprimo doživljaj, prenosimo vam dio vikend gastronomskog plana iz još dva splitska restorana. I prenosimo njihovu ponudu koja još više stavlja u dvojbu.

Prevelikog vremena za razmišljanja baš i nemate, Vikend starta danas, traje sutra, završava u nedjelju i ako se bude odvijao uz gotovo proljetno vrijeme kakvo nas je pratilo proteklih dana, bit će uistinu savršen uvod u valentinovski šušur. A ne zaboravite i da su mnogi već pohrlili rezervirati svoj stol. Što samo znači da bi mnogi, i ove godine, mogli ostati bez slobodnog mjesta.

Prije godinu i pol dana vrata je otvorio "Terminal F", koji je odmah privukao pažnju stranaca, a, što je iznimno važno, stekao i naklonost domaćih gostiju. Razlog je jasan, "Terminal F" nudi sofisticirani street food jelovnik, a na njemu i neka od jela koja se na ovom širem lokalitetu mogu probati jedino kod njih. Oni su zapravo i pokazatelj kako street food može funkcionirati i kao pojam za vrlo konkretnu i kvalitetnu ponudu. Koja mnoge koji misle kako je takozvana ulična hrana drugo ime za brzu hranu dovodi u prilično iznenađuju situaciju.

"Terminal F" su stranci, ali i domaći percipirali po miksu hrane iz različitih svjetskih kuhinja. On je tipičan ugostiteljski predstavnik s ponudom internacionalne kuhinje, u njihovu slučaju meksičke, talijanske, američke i lokalne. Ovdje, primjerice, možete pronaći tacose, burrito i burgere, ali i pizze od metra, pod Marjanom odlično prihvaćenu novinu.

Ono što ih ističe jesu burgeri uistinu drukčiji od standardnih. Kombinacije su raznih okusa, tipa burgera s tartufima, ili trganom svinjetinom ili piletinom. A posebno se ističe smoke burger, ili dimljena verzija, odnosno burger koji se zapravo dimi pred samim gostom. Taj će se naći i u ponudi Vikenda restorana.

I evo nas i do "Zrna soli". Sam naziv ovog objekta upućuje na esenciju, ono malo zrno ukusa, ni više, ni manje, dovoljno i taman da napravi gastronomsku feštu. Jedan od najpoznatijih podmarjanskih restorana meka je stranaca, nautičara osobito, omiljena lokacija domaćih. A ono što ga izdvaja od mase je maštovita kuhinja temeljena na domaćem, no u posve modernom i ukusu i prezentaciji. Da ne pričamo uludo, pokazuju i stavke koje nude u prigodnom jelovniku ovog vikenda, recimo krema od celera, pepeo od maslina, cvijet kapara, gel od crvene paprike.

Nesvakidašnje su to gastronomske igrarije savršenog okusa, koje se zasigurno neće baš tako često i lako raditi po običnim kućanstvima. Ali zato hoće u gastronomskim objektima koji nude nešto novo, drukčije, posebnije. Onih s lepezom okusa kojih se poslije s radošću prisjećamo. Bonkulovići i dobri poznavatelji hrane znaju o čemu govorimo.

"Zrno soli", gastronomska podmarjanska štacija s predivnim pogledom na grad, marinu, Rivu, kampanele, svoj je prigodni slavljenički jelovnik uistinu slavljenički i rezimiralo. Na vama sada ostaje da odaberete. Ali požurite, Vikend restorana je jutros i službeno počeo.

 

TERMINAL F

JELOVNIK 1

Zapečeni makaroni sa sirom i mladim špinatom

Juneća pljeskavica, majoneza s tartufima, ukiseljene sotirane gljive, domaća kobasica od slavonske crne svinje, mladi kozji sir

Slatki tacosi s nadjevom od jabuka, servirani uz sladoled od bourbon vanilije

119 kn

JELOVNIK 2

Piletina, zelena salata, rikula, cherry rajčice, krastavci, mrkva, crveni radič, dresing od bućina ulja i aceta balsamica

Marinirana trgana svinjetina, dimsi sir, rajčica, zelena salata, ajvar, kapula, crveni grah, kukuruz, kupus, blagi terminal umak

Španjolski uštipci servirani uz Nutella umak

119 kn

Rezervacije na broj: 097 7996 569

 


'Zrno soli'

RIBLJI MENI

• Sous vide krakovi lignje, krema od celera, brokula, pepeo od maslina, mladi sir skuta

• File bijele ribe, mlada blitva, beluga leća, pržena cvjetača, umak od škampi

• Slatka čašica by 'Zrno soli'

119 kn/osoba


MESNI MENI

• Kuhana teleća pisanica, sezonska salata, cvijet kapara, umak od mariniranih inćuna, gel od crvene paprike

• Confitirana otkoštena puretina, palenta 'umeko', špageti od tikvica, bourbon umak od kapule

• Topli rafiol od jabuka, redukcija med & cimet, bourbon vanilija sladoled
119 kn/osoba

Rezervacije 091 4343050

 

Naslovnica Gastro