Mozaik Gastro

materina spiza

'Majka koja bi svojom kuhinjskom čarolijom ugrijala i dom i obitelj': isprobajte keške, ukusno starinsko jelo koje se najčešće pripremalo u vrijeme Božića

materina spiza

Renata Čović djetinjstvo je provela u Bugojnu, gdje su im zime znale spustiti živu u termometru i 22 stupnja ispod nule. Kratki dani, duge hladne noći i majka koja bi svojom kuhinjskom čarolijom ugrijala i dom i obitelj.

– Moja mama Ivka Kolovrat često je kuhala ovo starinsko jelo, pogotovo za božićne dane. Kad pročitaju sastojke, ljudima se obično ne čine primamljivi, ali vjerujte na riječ – jelo je prefino i jako, jako ukusno – objašnjava nam Renata svoju ricetu.

Nije samo od majke "pokupila" žicu za učinit dobru spizu, naslijedila je i potrebu pomagati drugim, pa se zajedno smijemo:

– Volin kuvat. Svašta činin, recimo, svaki dan pečem kruh, a kako to obično biva – veći dio podilin!

Napravi i podijeli, a dobro se, svi znamo, diobom samo gomila. Renatina mlađahna kći Margita, nježnih joj je 19 tek, i sama pomalo uči uz svoju mamu. Vjerujemo da će i na nju prijeći crta bake Ivke.

– Znate kakva je mladost, obaveze na fakultetu, život u gradu, ali svejedno moja Margita pomogne i nasjeckati i naribati i spremiti. Rado baci pogled pod poklopac, pa vjerujem kako će postati dobra u kužinavanju – otkriva nam Renata.

Uopće ne sumnjamo u to i već se radujemo pripremi keški. Probajte i vi.

Mater zna da je najbolja spiza u Tommyja!

KEŠKE

Sastojci:
– 1 domaća kokoš težine oko 2 kg
– 1 kg pšenice
– sol po potrebi

Priprema:

Pšenicu ostavite preko noći u loncu ili plastičnoj posudi te nadolijte tri litre vode. Dobro promiješajte da upije vodu.
Sutradan u veliki lonac stavite pšenicu i dodajte sol. U drugom loncu kuhajte domaću kokoš. Pšenicu kuhajte polagano, dolijevajući juhu od kokoši i miješajući da ne zagori.

Kad se kokoš skuha, meso odvojite na sitne komade te pomiješate s pšenicom. Sve zajedno nastavite kuhati pomiješano dok se dobro ne sjedini. Treba biti gusto otprilike kao rižot. Posolite po potrebi.

Nakon toga, u tavi rastopite maslac i polijte keške. Čuvajte na hladnom, a može trajati danima.

P.S. Pšenicu sam kupila na pazaru već "prebijenu" radi bržeg kuhanja.

Naslovnica Gastro