Uz cijelu hrvatsku obalu u pripremi kolača i keksića za božićni i novogodišnji stol dominiralo je ono do čega je nekad bilo najlakše doći: suho voće, orašasti plodovi i citrusno voće. U kombinaciji s brašnom, medom i jajima, generacijama su se pripremale slastice koje i danas mnogi vole.
Stoga, ako ove godine u blagdansku ponudu slatkoga želite uvrstiti neku slasticu s daškom tradicije, donosimo vam recepte za dalmatinske fritule, trogirske rafiole i viški smokvenjak.
Fritule
Sastojci:
400 g brašna
1 paketić praška za pecivo ili puna čajna žličica sode bikarbone
malo soli
2 jaja
4 vrhom pune žlice šećera
1 paketić vanilin šećera
2 čašice jogurta (ukupno 360 g)
žlica rakije
2 žlice grožđica
Priprema:
Brašno pomiješati s praškom za pecivo. Jaja pjenjačom umutit sa še...