Mozaik Gastro

slasni recept

Ima li išta bolje od mirisnih svježih jagoda? Ima, kremasti sladoled od jagoda!

slasni recept
Imali išta bolje od slasnih i mirisnih svježih jagoda? Sladokusci će reći: "Ima! Kolači i sladoled od jagoda!".

Ako je recept dobar, stvarno su u pravu, a evo jednog kojem ćete teško odoljeti: kremasti sladoled s puno sočnih plodova.

Autorica mu je slavna britanska kuharica Nigella Lawson, na čijoj ga službenoj stranici možete naći u originalu.

Sastojci:

500 grama jagoda
175 grama fino usitnjenog šećera (usitnite kristal u multipraktiku) plus dvije žlice
500 mililitara punomasnog mlijeka
500 mililitara vrhnja za šlag
1 mahuna vanilije
10 velikih jaja
2 žlice limunovog soka

Jagode grubo nasjeckajte pa ih stavite u prikladnu zdjelu i pospite s dvije žlice šećera. Ostavite neko vrijeme da se prožme.

Mlijeko i vrhnje stavite u teću debelog dna i dodajte vaniliju koju ste prethodno razrezali po dužini. Koji trenutak prije nego uzavre, skinite teću s vatre i ostavite da odstoji 20-ak minuta.

Isucite žumanjke sa šećerom dok se ne zgusnu i posvijetle.

Uklonite vaniliju iz toplog mlijeka pa ga polako ulijte u jaja dok smjesu jednolično miješate. Vratite sve u teću pa zagrijte na laganoj vatri uz miješanje. Kad se zgusne maknite teću s vatre, a kremu prelijte u prikladnu posudu da bi se brže ohladila.

Jagode usitnite u pire pa ih zajedno s limunovim sokom ulijte u kremu kad je dovoljno hladna.

Ako imate stroj za pravljenje sladoleda, stavite smjesu u njega i postupite po uputama proizvođača, a ako ne, ulijte ju u široku posudu koja može ići u zamrzivač. Smjesu iz zamrzivača treba izvaditi svako 3 sata i dobro ju promiješati rukom, mikserom ili u blenderu te vratiti natrag u led.

T.S.M. FOTO: SHUTTERSTOCK



Naslovnica Gastro