StoryEditor
Gastrointrigantna povijest

Bez banja-marije nema dobre rožate ni čokoladne kreme, ali znate li kakva se neobična priča krije iza tog naziva? Donosimo i nekoliko korisnih savjeta za njeno korištenje

Piše T.S.M.
12. svibnja 2019. - 19:41
flan1

Banjamarija, banja-marija, banja Marija, pišite je kako god hoćete, ali bez nje nema dobre rožate, torte od sira, kreme od čokolade... Tko se god upustio u malo ozbiljnije kužinavanje susreo se s ovim pojmom koji se koristi za postupak zagrijavanja uz pomoć dvije posude, pri čemu je veća napunjena vodom i u izravnom je dodiru s izvorom topline. Prednost ovakvog načina zagrijavanja je u tome što se temperatura u manjoj posudi ne podiže iznad sto stupnjeva Celzija zbog čega ne dolazi do zagorijevanja i zgrušavanja.

A jeste li se ikad zapitali kako je ova korisna metoda dobila ime? Naziv banja-marija ili bain-Marie potječe od srednjovjekovnog latinskog izraza balneum (ili balineum) Mariae, što doslovno znači 'Marijina kupka', a spomenuta Marija je, vjerovali ili ne, najpoznatija alkemičarka u povijesti, Marija Židovka, koja se naziva i Marija Aleksandrijska.

 

O njenom se životu ne zna puno, mavodno je živjela u Aleksandriji, gdje je izučavala alkemiju. Iza nje nisu ostali pisani tragovi, no spomenuta je u nekoliko povijesnih izvora. Opisujući neke Marijine alkemijske eksperimente Zosim iz Panopolisa, autor prve poznate knjige o alkemiji koji je živio u 4. stoljeću, na više je mjesta istaknuo da je živila u davnoj prošlosti. Bizantski kroničar iz 8. stoljeća Juraj Sincel navodi da je bila učiteljica slavnog filozofa Demokrita, kojeg je, navodno, upoznala u egipatskom Memphisu u 5. stoljeću prije nove ere. U srednjovjekovnim alkemijskim tekstovima nazivaju je još i Marijom Proročicom. Neki izvori, pak, navode da je bila Mojsijeva sestra.

Bilo kako bilo, iza nje nam je ostao ovaj iznimno koristan izum, bez kojeg je danas nezamislivo slastičarstvo, ali i izrada prirodne kozmetike ili svijeća.  Evo vam nekoliko korisnih savjeta.

Ako koristite banja-mariju za kuhanje, podgrijavanje ili otapanje pripazite da voda ne dodiruje dno umetnute posude i da stijenke posude budu suhe. Ovo je osobito važno ako topite čokoladu, jer bi vam, dodiruje li voda dno zdjele s čokoladom lako mogla izgorjeti, a kapne li vam kap vode u čokoladu, lako bi se mogla zgrušati. 

Ako banja-mariju koristite za pečenje, uzmite dublju posudu prikladnu za pećnicu te jednu manju, vatrostalnu ili keramičku, a možete uzeti i više malenih kalupića (ramekina) ili staklenki. Poredajte manje posude u veću pa sve skupa stavite u pećnicu. Potom na štednjaku dobro zagrijte vodu, izvucite rešetku  iz pećnice zajedno s posudom za pečenje pa nalijte vruću vodu oko kalupića tako da im dosegne polovicu visine. 

Ako vam i dalje nije baš najjasnije kako se koristi banja-marija, pogledajte video u nastavku.

 

 

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 12:23