StoryEditor
Društvena mrežaprava istina

'Žena ne može biti ista, budite strpljivi i kad vam svašta izgovori i kad vas njeni hormoni izluđuju...': ovu objavu mladog tate nakon rođenja trećeg djeteta trebali bi svi pročitati

Piše M.Dr.
17. listopada 2019. - 13:01

Rođenje djeteta poseban je događaj za cijelu obitelj, a ipak posebno za majku. Ona je ta koja dijete hrani, doji, ne spava, a ako se još bori s postporođajnom depresijom, jasno je da je podrška okoline, a posebno partnera, ključna nakon dolaska malenoga bića.

Kod majki koje su rodile na "carski rez" oporavak je najčešće bolniji i dugotrajniji.

Švedski liječnik Nils Bergman, ugledni znanstvenik i pedijatar, u jednoj svojoj izjavi kaže:

"Postoje samo dvije istine. Bebe i mame se ne trebaju razdvajati nakon poroda i majka nikada ne smije biti sama nakon poroda. Ovoj drugoj tvrdnji ćemo se malo više posvetiti.

S obzirom da je majka bebin okoliš, dijete je 100 posto ovisno o majci, čak je i jednogodišnje dijete 99 posto ovisno o majci."

Razlog tome su, navodi liječnik, senzorne i društvene stimulacije. Temelj psihološkog razvoja je komunikacija s djetetom, dodaje Bergman.

Da bi se majka mogla posvetiti u potpunosti svome djetetu, važna je aposlutna potpora i pomoć očeva.

Na tu temu na Facebooku se oglasio Ted Gonder, otac troje djece.

"Sada kada imam 29 godina i troje djece sa suprugom Franziskom koja ih je nosila i rodila kao 'profesionalac', evo što bih rekao 24-godišnjem sebi, o tome kakva podrška treba partnerici kada se postaje roditelj.

Supruga je nosila dijete devet meseci. Vi ga, molim vas, nosite na stomaku kad god vam se pruži šansa. Na taj način ne samo da joj pomažete da se oporavi, nego vas to povezuje s djetetom više nego što možete zamisliti.

Ona doji, i iako je za nju to divno i ispunjavajuće, takođe je i iscrpljujuće. Zato promijenite svaku pelenu koju možete.

'Nemojte na to zaboraviti kad se osijeća loše u svome tijelu'

'Gađenje' će brzo proći, a zbog svega ćete i spriječiti neravnotežu i ogorčenost u vezi. Zapravo, kada se sve prijateljice vaše supruge budu žalile na to koliko su im muževi odsutni, te ih ne podržavaju, vaša supruga će se vama hvaliti" - napisao je.

"Napravite joj svakog jutra beskofeinsku kafu. Čak i ako je ostavi i zaboravi jer zaspi dok vi radite ili vodite starije dijete u školu. Ona je bila budna cijelu noć i hranila bebu.

Zato joj omogućite da započne dan na najljepši mogući način. Recite joj da je lijepa. Nemojte na to zaboraviti u trenucima kada se osjeća loše u svom tijelu. Podsjetite je na vrijeme kad je postigla svoje ciljeve. Podsjetite je da je superheroj.

Ona je 'micala' sve organe u svom tijelu i nabacila 20 kilograma kako bi rodila dijete koje će biti nešto najljepše u vašem životu.

Pomozite joj da prebrodi probleme sa slikom o svom tijelu i da bude usredotočena na pozitivan cilj" - nadodao je Ted Gonder.

"Hormoni luduju prije i nakon poroda. Ne može biti svaki dan ona žena koja je bila kad ste se upoznali i ponekad će izgovoriti nešto što vam neće odgovarati. Sjetite se da je vaš zadatak da upravo vi budete njeno utočište dok kroz sve to prolazi.

Budite 'čvrsti' kada joj je jezik 'oštriji'. Uskoro će se 'vratiti' i biti zahvalna što ste je čuvali dok ona nije mogla. Bit će sretna što ste je poštedjeli nekih stvari i preuzeli na sebe njene probleme" - zaključio je u svom dojmljivom obraćanju, kojeg bi svi budući i aktualni roditelji trebali pročitati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stretching with Simba.

A post shared by Ted Gonder (@tedgonder) on

 

 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 01:21