StoryEditor
Društvena mrežaRUŽIČASTA VERZIJA

WhatsAppom se dijeli nova prijevara, ne nasjedajte na nju: skinete li aplikaciju, hakeri bi vam mogli uzeti podatke

Piše PSD
20. travnja 2021. - 17:26
WhatsAppom se dijeli link na prijevaruDamien Meyer/AFP/Ilustracija

U posljednjih nekoliko dana brzo se proširila nova online prijevara, a vezana je uz WhatsApp. U toj prijevari navodi se da WhatsApp nudi ružičastu temu za razgovore na ovoj popularnoj aplikaciji za dopisivanje, no zapravo je riječ o prijevari koja omogućuje krađu podataka, piše N1.

Stručni poznavatelj internetske sigurnosti Rajshekhar Rajaharia objasnio je da se trenutno u WhatsApp grupama dijeli poveznica kod koje je naznačeno kako vodi do aplikacije "WhatsApp u ružičastoj boji". Preuzimanje i instaliranje te aplikacije moglo bi omogućiti hakerima uvid u vaše podatke, a moguća je i krađa. 

Iz WhatsAppa su ograđuju od ove prijevare. Naiđete li slučajno na takvu poveznicu, nemojte kliknuti na nju. 

Ako ste aplikaciju već instalirali, postoje neki koraci koje možete poduzeti kako bi ponovno preuzeli kontrolu nad svojim podacima. 

Osnovni potez je da izbrišete aplikaciju s uređaja. U nekim slučajevima, ona zna postati skrivena nakon instalacije, ali onda je morate potražiti u postavkama uređaja odnosno u Aplikacijama ili Pohrani.m

Nakon što uklonite zlonamjernu aplikaciju s uređaja, otvorite WhatsApp, kliknite na Postavke i pronađite izbornik WhatsApp Web / Desktop. Prekinite vezu sa svim spojenim uređajima, a preporučuje se i brisanje predmemorije preglednika i provjeru dozvola svih vaših aplikacija kako biste bili sigurni da na vašem uređaju nema ništa sumnjivo, piše N1.

- Svatko može dobiti neobičnu, nekarakterističnu ili sumnjivu poruku na bilo kojoj usluzi, uključujući e-poštu. Kada se to dogodi, pozivamo sve korisnike da budu oprezni prije nego odgovore na to. Korisnicima WhatsAppa preporučujemo da koriste alate u sklopu aplikacije kako bi nam poslali izvješće, prijavili ili blokirali kontakt- kazali su iz WhatsAppa. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 17:18