Društvena mrežaNeugodne posljedice

Viralni trend ubrzano se širi i domaćim plažama: 'prženje' na suncu na ovaj način dovodi u izravnu opasnost od raka, stručnjaci ga prozivaju 'ekstremno opasnim'

Piše J. V.
17. lipanj 2019. - 16:55

Trendovi s društvenih mreža znaju biti uistinu čudni, zaintrigirati do mjere da se i sami odlučite isprobati ih, ali posljednji koji se pojavio može biti i ekstremno opasan.

Iako stručnjaci ne prestaju napominjati o štetnostima sunčeva zračenja te izlaganja istome, trenutno su teški hit na Instagramu "sunčane tetovaže", odnosno tragovi na koži izazvani opeklinama nastalima nakon pretjeranog sunčanja. I na domaćim štandovima primijetili smo naljepnice s tom namjenom, a nemali broj je onih koji su ih i isprobali.

Kako biste se "tetovirali" na taj način, potreban vam je kalup po želji koji ćete prisloniti na kožu i najjače sunce pod kojim ćete ležati. Toliko je jednostavno, a uz to i neizmjerno - opasno, piše Health.

Ove privremene sličice po tijelu okružene su izgorenom, pocrvenjelom kožom, a svako izlaganje suncu s takvim posljedicama dovodi do većih šansi za obolijevanje od raka kože.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Treatment Skin Boutique (@thetreatment) on

"Opekline od sunca izazivaju štetu kakvu je nemoguće umanjiti jednom kad nastane. Ne samo da takva oštećenja uzrokuju preuranjeno starenje, probleme sa stanjem kože i njenom elastičnošću, već u ekstremnim slučajevima uzrokuje i rak. Promjena u stanicama tijekom UV značenja ima upravo ovu zloćudnu bolest kao posljedicu...", upozorava magistar farmacije Shamir Patel za Metro. Trend sunčanih tetovaža naziva "ekstremno neodovornim i opasnim".

A kako biste postigli izgled tetovaže okolno tkivo morate izložiti ovoj neposrednoj opasnosti - dermatologinja Rachel Nazarian za Health potvrđuje da je "crvenjenje od sunca samo po sebi rizično, budući da uzrokuje preuranjeno starenje kože, ali i mutacije do kojih dolazi uslijed "upijanja" UV zračenja".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FunTanTattoo (@funtantattoo) on

Upozorava i na čitav niz drugih, neestetskih posljedica - obješenu i izboranu kožu, smeđe mrlje i hiperpigmentaciju.

Ukoliko vam "prženje" na suncu još uvijek ne izgleda kao pretjerano loša ideja, evo i jedna poslejdica koja nastupa odmah i prilično je neugodna. Ako sjedite na suncu pokušavajući zaraditi tetovažu koju ćete kasnije zalijepiti na Instagram, imajte na umu da vaš boravak može završiti i sunčanicom.

Bolna i ljušteća koža ništa su prema glavobolji i povraćanju izazvanom toplinskim udarom na vaše tijelo, koje ste mu uz to sami omogućili. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paloma Ponce (@_palomaya_) on

#TETOVAŽE#SUNčANJE#SD LITO