StoryEditor
Društvena mrežažene i vino

Udruga ‘Women on Wine’ dobila i svoj splitski ogranak

Piše PSD.
3. studenog 2014. - 10:40
I tko to još misli da su muškarci bolji poznavatelji vinskog svijeta od žena? Pardon, s osjetljivim nepcem i istančanim njuhom žene imaju predispoziciju za bolje uočavanje najjfinijih vinskih nijansi.

Pokazala je to i večer ženskog druženja u splitskom restoranu “Paradigma”, na kojoj se u centralnoj ulozi našlo nekoliko vina.

U odličnoj atmosferi uživalo je 30-ak novih članica svehrvatske udruge “Women on Wine”, ili “Žene i vino”, koja je nakon Zagreba i Zadra svoj ogranak dobila i u Splitu. Nove članice su postigle konkretne dogovore, kažu Mila Hvilshoj i Alda Poljak Strikić, predvoditeljica splitskih WOW-ica.

- Planiramo otići na jug Dalmacije u posjet vinariji “Rizman” naše vinarke Jelene Štimac. Jedna od opcija nam je izlet na Hvar i posjet vinariji “Duboković” u Jelsi. Išle bi hidroavionom, a pilotkinja će nam biti naša novopečena članica. Već imamo i naznake za degustacije vina i finih sireva po splitskim vrhunskim gastro-objektima – veli Mila Hvilshoj.

Iza ovog projekta stoji novinarka Sanja Muzaferija, predsjednica Udruge, koja je u grupu ljubiteljica fine kapljice okupila stotinjak članica diljem Hrvatske. Uvezala ih je u čvrstu prijateljsku strukturu, u kojoj su se ravnopravno našle vinarke, vinotekarke, sommelierke, enologinje, vinoljubiteljice, one koje žele naučiti nešto više o sparivanju vina i jela…

- WOW već tri godine promovira kulturu vina, organizira tematske izlete u vinarije, na promocije novih vinskih sorti, edukativna predavanja... Radimo na kulturi vina i stola, učimo jedne od drugih, ali i od najboljih iz ove branše - kaže Muzaferija.

t.š. bendić, foto: nikola vilić / cropix
     

'Pink Day'

Uz WOW-ice se vezuje značajna manifestacija 'Pink Day', slavan 'Ružičasti festival' koji se priređuje na Dan žena. S promocijom vrhunskih vina WOW-ice intenzivno rade i na stvaranju turističkog brenda. Zanimljiv je i njihov godišnji izbor najboljih vina, okrunjen WOW Grand-prixom. Članstvo u zagrebačkoj centrali inače godišnje košta 700 kuna, dok će u Splitu biti 350. Pogodnosti koje udruga pruža su brojne, a jedna od njih su i popusti u restoranima.


Što se pilo

Na prvom splitskom okupljanju brojne su poslovne žene, bankarice, splitske strankinje, vinarke, vino slavile uz nekoliko sljedova vrhunskih delikatesa. Po izboru sommeliera Roka Bekavca, priču je otvorio pjenušac 'Grabovac N', nastavilo se s 'Rizman Pošip Nonno' 2012., 'Volarević Syrtis' 2013., 'Korak Crni pinot' 2012. i završilo s 'Paško' likerom od naranče.


Izdvojeno

06. kolovoz 2020 02:43