StoryEditor
Društvena mrežaiznenadilo i njih

U poljskom arhivu pronađeni zapisi o stvarnom Jamesu Bondu: ‘Volio je žene, ali nema riječi o Martiniju. Imamo informaciju da je volio poljsko pivo‘

Piše H
23. rujna 2020. - 20:43
AFP/ilustracija


Poljake je zatekla vijest da je britanski agent imena James Bond bio u tajnoj službi Njezinog Veličanstva u Poljskoj 1960-ih koju je na svojim društvenim mrežama objavio poljski Institut nacionalnog sjećanja (IPN). 

Po arhivu poljskog instituta James Bond je došao u Poljsku 18. veljače 1964. i bio je zaposlen kao arhivist vojnom atašeu u britanskom veleposlanstvu. Ubrzo su ga zamijetili poljski protuobavještajni dužnosnici.

"Znamo da je bio u Poljskoj 1964. i 1965.", rekla je direktorica IPN-a Marzena Kruk za Reuters. 
"Malo je proputovao Poljskom, volio je žene, kao i njegov fiktivni imenjak, ali nema ni riječi o Martiniju", rekla je Kruk. Martini je fiktivnom liku najdraže piće. "No, imamo informaciju da je volio poljsko pivo."

Bond je bio pod strogim nadzorom, posjetio je regije Bialystok i Olsztyn u sjeveroistočnoj Poljskoj kako bi pokušao "prodrijeti u vojne objekte" u sovjetskoj satelitskoj državi, navodi se u dokumentima. 

Nije uspostavio kontakte s poljskim građanima. Svi Poljaci za koje bi se sumnjalo da su radili s agentima s druge strane Željezne zavjese snosili bi ozbiljne posljedice. 
Britanski tajni agent 007 kojeg je stvorio autor Ian Fleming, pojavio se na filmskom platnu 1962. u filmu "Dr.No" sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi. 

"Možda su se malo našalili s poljskim protuobavještajcima", rekla je Kruk. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. prosinac 2020 22:46