StoryEditorOCM

Iskorak prema Europi: U Hrvatskoj narastao broj steriliziranih mačaka

Piše PROMO
31. ožujka 2023. - 01:00

Sterilizirane mačke imaju dulji, kvalitetniji i zdraviji život.

Purina je provela istraživanje o sterilizaciji mačaka u Hrvatskoj, koje je pokazalo kako udio steriliziranih mačaka raste. Prema najnovijem istraživanju, u Hrvatskoj je sterilizirano 41 posto mačaka[1] koje žive u kućanstvima, dok je u istraživanju iz 2020. godine ta brojka iznosila 33 posto mačaka[2]. Za usporedbu, prosječan udio steriliziranih mačaka u Europskoj uniji iznosi 73 posto[3].

Budući da sterilizacija mačkama donosi brojne dobrobiti, poput duljeg, zdravijeg i kvalitetnijeg života, Purina u suradnji s partnerima poduzima napore kako bi se hrvatske brojke približile onima Europske unije. S udrugama Prava šapa iz Zagreba, 9 života iz Osijeka, Aurora iz Omiša, Happy End iz Pazina i Šibenske šape iz Šibenika, Purina radi na podizanju svijesti javnosti o važnosti i dobrobitima sterilizacije mačaka, a podršku im pružaju Specijalistička veterinarska ambulanta Hajster iz Pule, Specijalistička veterinarska praksa Pilić iz Splita i Specijalistička veterinarska praksa LunimirVet, kao i poznati vlasnici kućnih ljubimaca Mia Kovačić i Marko Petrić. 

image

Mia Kovačić i Spock

Dean Dubovac/

"Jako smo zadovoljni jer su rezultati istraživanja potvrda da sav naš uloženi trud ima smisla. Purina dugo radi na tome da što više vlasnika mačaka dobije informaciju o prednostima sterilizacije. Sterilizacijom svojim ljubimcima omogućujemo kvalitetniji i dulji život i time ujedno pomažemo smanjiti broj napuštenih mačaka i mačića, što je veliki problem u našim krajevima", izjavila je Petra Tomljenović, Group Brand Manager for South East Europe Purina.

Trećina Hrvata ima mačku

Mačke su, uz pse, već tradicionalno omiljeni kućni ljubimci u Hrvatskoj pa tako troje od deset ljudi u Hrvatskoj ima mačku. Malo više od pola vlasnika ima samo jednu mačku, a ostali ih imaju dvije ili više. Prosječan broj mačaka u kućanstvu iznosi 1,9. Polovica vlasnika udomila je svoju mačku s ulice, dok je trećina vlasnika svoju mačku nabavila od obitelji ili prijatelja.

Gotovo dvije trećine vlasničkih mačaka žive u ruralnim sredinama, dok u urbanim sredinama živi nešto više od trećine mačaka. Najviše mačaka živi u sjevernoj Hrvatskoj, a slijede ih Zagreb i okolica, Slavonija i Dalmacija.

image

Sterilizirane mačke imaju dulji, kvalitetniji i zdraviji život

Dean Dubovac/

"Sterilizacija ili kastracija je operacija kojom se odstranjuju reproduktivni organi mačke. U pravilu operacija ne traje dugo i oporavak je otprilike tjedan dana.

Karakter i narav mačke neće se promijeniti, ali promijenit će se ponašanje i interesi. Mačke će biti mirnije, opuštenije i nježnije, neće se nadmetati ni boriti s drugim mačkama, niti će obilježavati teritorij. Kastracijom se izbjegavaju rizična ponašanja koja donose cijeli niz zdravstvenih problema, poput mačjih borbi i lakšeg prijenosa zaraznih bolesti.

image

Sterilizirane mačke imaju dulji, kvalitetniji i zdraviji život

Dean Dubovac/

Važno je da se vaše mačke i dalje nastave kretati i igrati, ali veliku pažnju morate posvetiti prehrani. Na temelju dugogodišnjeg iskustva i suradnje s Purinom, preporučam PURINA PRO PLAN® koja nudi niz nutritivno uravnotežene prehrane, koja je formulirana kako bi zadovoljila specifične prehrambene potrebe svih steriliziranih ili kastriranih mačaka. S kvalitetnim mesom kao glavnim sastojkom, sigurno će biti prvi izbor vaših ljubimaca", rekao je dr. vet. med. Henri Hajster, iz Veterinarske ambulante Hajster.

image

Dr. vet. med. Henri Hajster

Dean Dubovac/

Purina i partneri vas pozivaju za učinite dobru i korisnu stvar za svoju mačku i odaberete sterilizaciju.

 

1 Izvor: Ipsos istraživanje u Hrvatskoj; 2022; N=1000, reprezentativni uzorak

2 Izvor: Stavovi vlasnika mačaka, stručnjak za upotrebu i ponašanje u Europi, 7 ključnih tržišta EU-a 2013.

3 Izvor: Stavovi vlasnika mačaka, stručnjak za upotrebu i ponašanje u Europi, 7 ključnih tržišta EU-a 2013.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 17:03