StoryEditor

PSSST! Festival nijemog filma u studenom u Zagrebu

Piše PSD.
13. rujna 2013. - 18:29

PSSST! Festival nijemog filma, kojemu je cilj nijeme filmove predstaviti u drugačijem svjetlu od uobičajenog, kroz fuziju moderne tehnologije i primarne filmske forme, održat će se od 7. do 9. studenoga u Zagrebu, a rok za prijavu radova je 15. listopada.

Festival je jedinstven jer temu nijemog filma predstavlja na atraktivan način koji publici nudi nešto više od retrospektive u okviru kronološkog pregleda razvoja filma, ističe organizator, Centar za kulturu Trešnjevka gdje će se festival ove godine održati sedmi put.

U natjecateljskom dijelu programa, uz glazbenu pratnju, prikazat će se domaći i međunarodni nijemi filmovi svih rodova, s održat će se i projekcije remek-djela nijemog filma, filmovi iz zlatnoga doba i suvremena ostvarenja.

Centar poziva profesionalce i amatere da prijavom svojih radova na Festival predstave svoju viziju nijemog filma. Filmove mogu prijaviti redatelji, producenti, ustanove ili ostale pravne osobe s pravima za zastupanje filmova, a mogu sudjelovati samo filmovi bez audiokomponente.

S obzirom na to da se danas snima jako malo nijemih filmova, organizatori koncept festivala i konkurencije doživljavaju kao medijski eksperiment, pa autori mogu poslati i filmove za koje misle da će funkcionirati i kada im se skine originalni zvuk.

Festival će osigurati kvalitetnu zvučnu potporu, odnosno glazbenu pratnju uživo u različitim žanrovima, od rocka preko klasike i jazza do elektronike.

Filmovi se prijavljuju online, na internetskoj stranici Festivala, a dostavljaju se poštom na adresu festivala kao DVD-screeneri čitljivi u svim regijama ili putem internetskih servisa Vimeo.

Najbolji film konkurencije dobit će nagradu Veliki Brcko, nazvanu prema glavnom liku prvog hrvatskog igranog filma "Brcko u Zagrebu" iz 1917. Dodjeljuje se i nagrada publike.

                                                                                                                                                                  (H)

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 08:09