StoryEditorOCM
Društvena mrežaDIRLJIVA PRIČA

‘Poznaje li ih itko od vas? Žarko bi ih želio sresti!‘: gorljiva potraga bivšeg unproforca za djecom iz ratnog Mostara urodila plodom! Javila se Sabina s fotografije: Davali su nam lizala, skrivali nas u transportere...

Piše M.P.
14. siječnja 2022. - 09:21

Na Facebook stranici Bosnia Veterans osvanula je objava Španjolca Salvadora Andresa Pelaeza, nekadašnjeg "unproforca" koji je u ratnim godinama boravio na području Mostara i Jablanice, a koji je izrazio želju da stupi u kontakt s osobama koje su onda bile djeca i s kojima se tijekom ratnih 90-ih družio i fotografirao.

"Bio sam stacioniran u SPABAT-u (španjolska jedinica) UNPROFOR-a s AGT MADRID između rujna 1993. i travnja 1994. godine u Dračevu, Mostaru i Jablanici. Fotografije prikazuju djecu s kojima sam dijelio mnoge dane i malo zabave koju sam im mogao pružiti u djetinjstvu.

Volio bih znati poznaje li ih netko od vas? Bio sam u Mostaru 2018. godine, 25 godina nakon misije, ali ih nisam pronašao, jako bih volio da sam ih susreo."

"Ako ih netko zna ili prepoznaje, javite se. Veliki zagrljaj za sve vas koji ste služili pomažući da ustrajete u miru" - naveo je u objavi, uz koju je priložio više fotografija.

image
Salvadorova objava na Facebooku
Screenshot Facebook


Nije trebalo dugo da se nekadašnja djeca prepoznaju i jave, piše N1 BiH.

Naime, na ratnim fotografijama sa španjolskim vojnikom prepoznali su se Mostarci Sabina Šegetalo-Baralija, Zlatko Pobrić i Haris Behram.

Kako piše bosanskohercegovački portal, Pobrić je stupio u kontakt s bivšim "unproforcem".

Poruku mu je poslala i Sabina Šegetalo - Baralija, sad još s nestrpljenjem očekuje odgovor.

Šegetalo-Baralija se prisjeća da su se UNPROFOR-ci uvijek "vrtjeli" ispred zgrade s djecom.

“Davali su nam lizala, bombone, slikovnice i s obzirom na to da su znali kada će pasti granate, skrili bi nas u transporter ili sklonili u podrume" - sjeća se Šegetalo- Baralija, djevojčica koja se nalazi u sredini fotografije koju je objavio bivši španjolski vojnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 10:17