StoryEditor
Društvena mrežaDRAMATIČNI APEL

Nikolina Ristović: Neće biti kašljanja, osjećaja gušenja, ničega što bi moglo upućivati da umirete. Znam da nemate detektore CO u stanu, kupite ga

Piše M.P.
9. veljače 2021. - 18:48

Nikolina Ristović je na Instagramu objavila fotografiju iz bolnice, dok je bila hospitalizirana i na kisiku, nakon zamalo pogibeljne noći koju je doživjela s kćerkicom u njihovom zagrebačkom stanu, gdje su se zatrovale ugljičnim monoksidom zbog, kako stoji u policijskom izvještaju, "najvjerojatnije zbog dimovodne cijevi, koja je u potpunosti bila odvojena od plinskog fasadnog aparata".

Nikolina je taj dan nazvala svojim drugim rođendanom i u podužem statusu napisala sljedeće:

"Naš drugi rođendan. Jer sam još uvijek živa. Kao i moja djevojčica. I kćerkica prijatelja koja je to poslijepodne, 06.02., bila kod nas na igranju.

Samo zbog intuicije mog muža preživjele smo trovanje ugljičnim monoksidom. Una je bila lakše otrovana od mene zbog razlike u visini, iz istog razloga su živi moji psi, jer žive i dišu na 30ak centimetara visine.

A CO je lakši od zraka. I prvo će zapuniti gornje dijelove vaših stanova. Ovisno o kubikaži prostora i brzini kojom curi, i o visini vaših svodova - tim tempom će vas ubiti.

Tiho. Bez alarmirajućih znakova da vaša vitalna tkiva upravo u tom trenutku odumiru.

A taj proces se - u trenutku kad tihi ubica krene ulaziti u vaša pluća, vezivati se u krvi za hemoglobin i distribuirati se po vitalnim organima - upravo počinje događati. Stanična smrt. Jedna po jedna odumiru stanice vašeg moždanog tkiva, srca kojem potiho prijeti infarkt, jetre i bubrega.

image
Nikolina Ristović na Instagramu je objavila fotografije iz bolnice
Instagram


A vi ćete u tom trenutku osjećati glavobolju, vrtoglavicu, srce će vam lupati, imat ćete osjećaj mučnine. Neće biti iritacije sluznice, neće biti šmcanja, kašljanja, osjećaja gušenja, osipa... Ničega što bi moglo upućivati na to da se nalazite na putu prema vječnom miru.

Nećete biti niti blijedi, ne. Niti plavičasti, niti ljubičasti. Ništa od toga. Proklinjat ćete stres na poslu, ručak koji ste pojeli, južinu koja vam, kao deklariranom meteopatu, opet ne dopušta da živite.

Možda ćete, kao i ja, popiti tabletu za smirenje jer će vam glavobolja i lupanje srca proći nakon sto se naspavate. I leći ćete.

Posljednji put u svom životu, ukoliko nećete imati luđačku sreću kakvu smo imali mi. Zaspati i biti nesvjesni onoga što slijedi.

Svjetala hitne pomoći, policije, interventnih jedinica gradske plinare, vatrogasaca, plača i očaja vaših najbližih, sirena, žutih i plavih odbljesaka rotirki na fasadi kao svjedoka tragedije. Vas više nema. Kraj.

Zato vas molim da ignorirate moje neznanje i nebrigu i sve što mi možete pripisati. Kao i ja mnogima od vas, jer ZNAM da nemate svi detektore CO u stanu.

Kupite ga odmah! I apeliram na zakonodavna tijela da, pored svih besmislenih propisa uvedu i jedan spasonosni - obavezan detektor CO. Ostanite sigurni.", poručila je Nikolina Ristović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2022 00:34