StoryEditor
Društvena mrežastatus na Facebooku

Medicinske sestre opisale razliku između njih i saborskih zastupnika: ‘Samo‘ 14 tisuća kuna, smjena od 12 sati, ručak za ‘siću‘ i gledanje televizije

Piše M.Dr.
14. listopada 2020. - 22:52
Nikša Stipaničev/arhiva/Cropix

Ova 2020. godina od strane Svjetske zdravstvene organizacije proglašena je godinom sestrinstva i primaljstva.

Dio zdravstvenog osoblja u bolnicama, u novonastaloj, svima do prije pola godine nepoznatoj  i zastrašujućoj situaciji 'padalo je s nogu', iscrpljeno, preopterećeno. Uvjeti za rad u jednom su trenutku na proljeće ove godine postali i nemogući, što zbog smanjenog broja zdravstvenog osoblja, što zbog neiskustva jednog dijela osoblja.

Nisu adekvatno niti plaćeni u doba epidemije koronavirusa.

Jedan dio medicinskog osoblja, sestara i tehničara odavno je napustio Hrvatsku, veliki postotak o tome razmišlja, što zbog financijskih razloga, što zbog nezadovoljavajućih radnih uvjeta.

Od pljeska i zahvalnica se ne živi, financijski poticaj mnogima bi puno značio.

Nekako u skladu s opisanim na društvenim mrežama objavljen je prije nekoliko sati zanimljiv status koji sve to skupa potkrepljuje, sa i bez epidemije iz 2020. godine.

Ovdje ga prenosimo ga u cjelosti. Objavljen je na Facebook stranici 'Nurse.hr'.

'Medicinske sestre - medicinski tehničari vs. Saborski zastupnik'

Medicinska sestra: Ide u noćnu, vozi deset kilometara, dolazi na posao koji traje dvanaest sati, dijeli večeru i terapiju, daje lijekove i injekcije, žlicom hrani one koji sami ne mogu jesti, pere i presvlači pacijente, brije muškarce koji to sami ne mogu, javlja se cijelu noć na zvono pacijenta, pazi na infuzije kod onih koji ih dobivaju.

U dva sata zaprima i smješta novog pacijenta kojeg je hitna dovezla. U tri sata im čovjek zapadne u arest, traže doktora i oživljavaju ga. Nakon dvanaest sati vozi se doma opet 10 kilometara, jedva gleda i čeka da legne u krevet. Plaća: šest tisuća kuna.

Saborski zastupnik: Probudi se ujutro u stanu kojeg ne plaća, odluči da mu se danas ne da ići na posao pa ode u grad na kavu. Pročita novine.

Ogladni pa ode u Sabor na ručak za par kuna. Možda se odveze javnim prijevozom kojeg ne plaća ili zove vozača da dođe po njega. Onda je već toliko umoran da ode u stan koji ne plaća malo pogledati TV i odspavati. Plaća: 20 tisuća kuna plus dodaci.

Medicinska sestra nema pravo na benifecirani radni staž i povlaštenu mirovinu, a saborski zastupnik ima.

Tražimo podršku! Ajde, šerajte, poručuju sa Nurse.hr-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. listopad 2020 22:52